RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Hoogste baas elite-eenheid Korps Commandotroepen vertrekt

Kolonel Jelte Groen (archieffoto). Beeld © ANP

Kolonel Jelte Groen, commandant van het Korps Commandotroepen (KCT), vertrekt bij de elite-eenheid van de landmacht. Vanochtend tijdens het appèl op de kazerne in Roosendaal heeft hij zijn manschappen verteld dat hij de eenheid na de zomer gaat verlaten.

Dat heeft een woordvoerder van Defensie aan RTL Nieuws bevestigd. Het gaat volgens het ministerie om een reguliere wisseling van de wacht.

'Intensieve jaren'

Groen zei tegen zijn personeel dat het intensieve jaren zijn geweest en dat hij meer tijd aan thuis wil besteden. De kolonel woont in Friesland en werkt in Roosendaal in Brabant. Groen geeft sinds januari 2016 leiding aan de eenheid.

Het korps heeft onder zijn leiding  het nodige te verduren gehad. Kort na zijn aantreden werd de 35- jarige sergeant Sander Klap door een collega doodgeschoten tijdens een schietoefening op de schietbaan in Ossendrecht. Er werd met scherp geschoten op een schietbaan die daar voor niet was goedgekeurd.

Dit was er allemaal mis met de schietbaan:

Vernietigende conclusies

De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar het ongeluk en kwam met vernietigende conclusies. De schietbaan voldeed niet, omdat de dunne wandjes van vinyldoek van het schiethuis kogeldoorlatend waren. De legertop was herhaaldelijk gewaarschuwd over onveilige situaties op de schietbaan, maar nam geen maatregelen. 'De focus lag op het door laten gaan van trainingen en het leveren van productie.'

Als gevolg van dat rapport legde Groen noodgedwongen alle opleidingen van zijn eenheid stil, omdat hij niet kon garanderen of die wel veilig waren.

'Gebrekkig materieel'

Kort daarop onthulde RTL Nieuws dat er levensgevaarlijke situaties ontstaan tijdens missies door het gebrekkige materieel waarmee commando's' op pad worden gestuurd. In een brandbrief stellen de commando’s dat geweren spontaan in de hand ontploffen, geluiddempersraken los van vuurwapens  en verbindingsradio’s begeven het  zomaar in gevechtssituaties.

Het is nog niet bekend wie kolonel Groen gaat opvolgen bij het Korps Commandotroepen.

Heeft u tips over Defensie? 

Mail onderzoeksjournalist Roland Strijker op roland.strijker@rtl.nl.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws