Intel onthult plannen om vijf miljard dollar te investeren in uitbreiding Fab 28 in Israël

Intel en twee Israëlische ministeries kondigden deze week aan dat de chip-gigant van plan is om 5 miljard dollar (4,25 miljard euro) te investeren in zijn Kiryat Gat fab-complex - Fab 28 - tot en met 2020. Volgens het plan zal Intel verschillende producten van lokale leveranciers kopen en extra personeel inhuren. In ruil daarvoor zal Israël de chipfabrikant een belastingteruggave en een overheidssubsidie ​​geven. Bovendien zal Intel een nieuwe subsidie ​​ontvangen als het zijn productie in Israël verder opwaardeert.

Volgens de voorwaarden van het investeringsplan investeert Intel 5 miljard dollar in zijn Kiryat Gat-ondernemingen tot 2020. De chipgigant zal naar verwachting 838 miljoen dollar (712 miljoen euro)  aan lokale goederen kopen en 250 mensen toevoegen aan zijn personeelsbestand, meldt The Times of Israel onder verwijzing naar het ministerie van Financiën. Als het plan wordt goedgekeurd door de Israëlische autoriteiten, krijgt Intel een belastingkorting van 5 procent tot 2027, evenals een subsidie ​​van 195,5 miljoen dollar (165,7 miljoen euro). Bovendien, als Intel beslist om zijn fab 'technologisch' aanzienlijk te 'upgraden', krijgt het bedrijf nog eens 195,5 miljoen dollar subsidie.

De krant Haaretz meldt dat het nieuwe investeringsplan van 5 miljard dollar zich richt op productie-uitbreiding, maar niet op upgrades van productietechnologieën. Dit is niet de eerste aangekondigde uitbreiding van Fab 28 in de afgelopen jaren. Intel nam Micron's 200mm-fabriek in Kiryat Gat over in 2013 (na de overdracht van zijn Fab 18 naar Numonyx in 2008 en vervolgens de verkoop van zijn belang in het bedrijf aan Micron in 2010). Vervolgens onthulde Intel plannen om het om te zetten naar 300mm-wafers en het een deel te maken van het Fab 28-complex. Het is onbekend of alle conversies / upgrades zijn voltooid.

In 2014 kwamen Intel en Israël's ministeries van economie en financiën een plan overeen waarmee Intel 6 miljard dollar in Fab 28 zou investeren in een poging om het voor te bereiden op de productie van cpu's met zijn 10nm-procestechnologie. Aangezien dat laatste is uitgesteld tot ver in 2019, is het waarschijnlijk dat de nieuwe productielijnen die eind 2016 online zijn gegaan, het 14nm-proces van Intel gebruiken, hoewel Intel dit niet officieel heeft bevestigd. Ondertussen is het onduidelijk waar de vooruitgang van Intel ligt bij het installeren van de nieuwste DUV-apparatuur die nodig is om 10nm-cpu's te produceren in de fab, wat een vereiste is voor het upgraden naar toekomstige procedés.

Anandtech heeft een verklaring gevraagd aan Intel en heeft als antwoord het volgende ontvangen:

"Intel heeft een bedrijfsplan ingediend bij de Israëlische regering voor een project om de productiefaciliteiten in Kiryat Gat uit te breiden. Het project wordt uitgevoerd om in de toekomstige productiebehoeften te voorzien. [...] Het is een gebruikelijk onderdeel van de investerings- en upgradecyclus. [...] Ik kan ook bevestigen dat Intel in 2014 een project startte om de fab te upgraden. "

Bron: Anandtech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0