RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Rutte bespreekt lot Insiya (4) in India, maar kan niet garanderen dat het goed komt

Beeld © Nadia Rashid

Premier Mark Rutte zal in India 'op hoog niveau' het lot van de ontvoerde peuter Insiya bespreken. De premier vertrekt vandaag naar India voor een werkbezoek.

"Deze trieste kwestie houdt veel mensen bezig. Ik ben mij zeer bewust van deze zaak en neem dat ook mee tijdens mijn bezoek aan India", zegt Rutte tegen De Telegraaf. Hij zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken voortdurend in contact staat met de Indiase autoriteiten.

ZIE OOK: Moeder ontvoerde Insiya (4) doet wanhopige oproep aan Máxima: 'Ik heb uw steun nodig'

"Ik hoop van harte dat er weer contact tot stand komt tussen moeder en dochter. Iedereen doet daar zijn best voor, al kan ik natuurlijk niet garanderen dat het goed komt."

Door vader meegenomen

Rutte bracht de kwestie vorig jaar ook al ter sprake tijdens het bezoek van de Indiase premier Modi aan Nederland. Insiya werd in 2016 in Amsterdam ontvoerd en door haar vader meegenomen naar India. Sindsdien probeert haar moeder haar terug te halen naar Nederland.

Een rechtbank in India had eerder besloten dat Insiya eind maart terug moest naar haar moeder, maar de vader van Insiya, een rijke zakenman, vocht dat besluit aan. In Nederland loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen hem en zeven vermeende handlangers voor de ontvoering van het meisje.

De zaak-Insiya tot nu toe

Wanhopige oproep

De moeder van Insiya deed eerder deze maand een wanhopige oproep aan koningin Máxima. "Als moeder doe je alles voor het welzijn van je kinderen en ik weet zeker dat u dit begrijpt."

Ze kreeg daarop ook een antwoord van de koningin. Ze zei dat het schrijnend is als een moeder en een kind 'tegen hun wil niet bij elkaar kunnen zijn'. De RVD liet toen weten dat Buitenlandse Zaken intensief met de zaak bezig is.