RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezondheid

Dankzij Tijn (6) nieuwe hoop voor kinderen met hersenstamkanker

De overleden Tijn. Beeld © ANP

Er is voorzichtige hoop voor Nederlandse kinderen die lijden aan hersenstamkanker. De ziekte treft jaarlijks ongeveer tien kinderen in Nederland en is nu nog ongeneeslijk, maar door een nieuwe machine kunnen doktoren de ziekte beter aanpakken.

De machine kan mede door de inmiddels overleden Tijn Kolsteren naar Nederland komen. Stichting Semmy, vernoemd naar het aan hersenstamkanker overleden zoontje van de oprichters, was sinds 2007 op zoek naar een geneesmiddel voor deze kindjes. Door de nagellakactie van Tijn werd meer dan een miljoen euro opgehaald, waardoor het mogelijk is om deze machine naar Nederland te halen. Het duurt nog minstens een halfjaar voordat hij ook echt het Prinses Maxima Centrum in Utrecht komt te staan. 

Tijn overleed op 6-jarige leeftijd op vrijdag 7 juli, de dag dat zijn actie officieel afgelopen was.

Dubbel gevoel

"Het is een heel dubbel gevoel dat die robot er nu is", zegt Tijns moeder Jolanda. "Aan de ene kant had ik gehoopt dat hij er op tijd was geweest om Tijn te helpen, hoewel we van tevoren wisten dat dat nooit zou lukken. Nu hoop ik dat zoveel mogelijk kinderen en volwassenen er heel gelukkig van worden, omdat zij het wel overleven."

Interview met ouders van Tijn:

Onze verslaggever sprak met de ouders van Tijn. Zijn vader heeft altijd één gelakte nagel.

Tot nu toe was het niet mogelijk om hersenstamkanker te behandelen, omdat het enorm moeilijk is om bij de hersenstam te komen. Die plek wordt door ons lichaam beschermd, omdat hij allerlei vitale functies als hartslag, ademhaling en bloeddruk bestuurt. Daardoor was de kans op genezing bijna nul.

Delicaat

De nieuwe machine kan helpen bij het plaatsen van katheters bij de hersenstam, waardoor daar medicijnen toegediend kunnen worden. "De hersenstam is een heel delicate plek, je moet daar heel precies navigeren. Daar helpt de robot bij", zegt kinderoncoloog Gertjan Kaspers van het VUmc.

De ervaringen met de machine zijn beperkt, maar wel positief. "We zien dat het beter gaat bij de behandelde kinderen. Als ze binnenkomen, lopen ze slecht en zijn ze misselijk en duizelig", vertelt Kaspers. "Je ziet dat het beter gaat als je begint met behandelen. Ze gaan beter lopen, beter praten en zien niet meer scheel."

Jaren

Kan de machine ook kinderen genezen van hersenstamkanker? Kaspers: "Dat hopen we wel. Maar dat kan jaren duren. We moeten de machine leren te gebruiken. Welke medicijnen moeten we precies inbrengen? Is het goed om er ook bij te bestralen. Het kost veel tijd om uit te zoeken wat het beste is."

Hoe gaat de robot helpen tegen hersenstamkanker? 

In deze video leggen we uit wat hersenstamkanker is en hoe de robot werkt.

Meer op rtlnieuws.nl: