Ads Top

Lichtgewicht prothese uit de 3D-printer

Het lectoraat Lichtgewicht Construeren en Roessingh Revalidatie Techniek hebben een prototype ontwikkeld van een prothese van thermoplastische composieten (met vezel versterkte kunststoffen). Het bijzondere is dat hierbij gebruik wordt gemaakt van een koppeling van een 3D-scan naar een 3D-printer. Protheses worden tot nu toe vooral gemaakt van thermohardend composiet, een materiaal dat veel handwerk vereist. Met thermoplastische composieten is het mogelijk de productie te automatiseren. Ook is het materiaal licht, goed bestand tegen allerlei invloeden van buitenaf en enorm sterk.

Door de toepassing van 3D-technieken zoals 3D-printen en 3D-scannen wordt het nu bovendien mogelijk de prothese comfortabeler aan te meten. De huidige aanmeetprocedure vereist vaak een zware belasting voor een orthopedisch technoloog. Daarnaast zorgt de aanmeetmethode met 3D technieken bij de drager van de prothese voor meer comfort. De revalidatiewereld zit te springen om meer kennis en mogelijkheden om deze nieuwe materialen en nieuwe technieken toe te passen. Saxion en Roessingh hebben dan ook al een meerdere onderzoeksprojecten op de planning staan om van het prototype naar daadwerkelijke productie over te gaan.

High-tech toepassingen bieden grensverleggende mogelijkheden buiten de industrie
Tot nu toe worden thermoplastische composieten vooral toegepast in de luchtvaart- en automobielindustrie. In die high-tech sectoren kunnen de kosten van thermoplastische composieten, die normaal enorm hoog zijn, wel opgebracht worden. In andere sectoren is dat echter vaak niet het geval. Behalve de medische wereld willen ook veel industriële bedrijven dergelijke technologie tegen lage kosten kunnen toepassen. Ook daar geldt namelijk dat toepassing van thermoplastische composieten grensverleggende mogelijkheden biedt.

De ontwikkelde prothese is slechts één van de resultaten van het project 3D Comp. In dit onderzoeksproject heeft Saxion met partners uit zowel de industriële als de medische sector onderzocht hoe bedrijven tegen lagere kosten 3D-printtechnologieën kunnen combineren met thermoplastische composietmaterialen. Bij Saxion wordt in het FabLab Enschede ook uitgebreid geëxperimenteerd met 3D printen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.