Direct naar artikelinhoud

Kritiek op voordracht 'provinciaal' Dijksma

Voormalig PvdA-raadslid Peggy Burke heeft kritiek op de voordracht van 'provinciaal' Sharon Dijksma als nieuwe wethouder in Amsterdam. De komst van het ervaren Kamerlid zorgt bovendien voor een 'lelieblank' stadsbestuur, vreest zij.

Dijksma en Asscher in de Tweede KamerBeeld anp

Hoewel de invulling van twee van de in totaal acht nieuwe wethoudersposten nog niet bekend is gemaakt, noemt Burke het schandalig dat het nieuwe college van B&W er vooralsnog 'lelieblank' uitziet. Vandaag werd duidelijk dat naast lokaal PvdA-leider Marjolein Moorman ook Sharon Dijksma voorgedragen wordt voor een wethouderspost, namelijk verkeer, vervoer en luchtkwaliteit. Zij zal hiertoe met haar gezin naar Amsterdam verhuizen.

Burke, raadslid tot 2014, uit ook het verwijt dat Dijksma, die decennialang Kamerlid en staatssecretaris is geweest, uit het Twentse Enschede komt. "Schandalig hoor Lodewijk, in Amsterdam weer een lelieblank bestuur. En hoezo moeten we bestuurders uit de provincie halen?," werpt ze landelijk partijleider Lodewijk Asscher voor de voeten op Twitter. "Ik heb niets tegen haar, ik vind het alleen raar dat er iemand uit Enschede gehaald moet worden om in Amsterdam te besturen."

Wethouders
Voor het nieuwe stadsbestuur draagt de SP zittend wethouder Laurens Ivens voor, D66 houdt Simone Kukenheim en Udo Kock in functie. GroenLinks heeft alleen bevestigd dat Rutger Groot Wassink wethouder wordt, de andere twee GroenLinks-posten zijn nog niet ingevuld.

In het huidige stadsbestuur dat tussen 2014 en 2018 bestuurt zit één wethouder met een Marokkaanse achtergrond en zat een wethouder die naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft.

Twitter bericht wordt geladen...