RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Beveiliger verdacht van doodschoppen Jip Jurg (32) tijdens filmfestival

Jip Jurg. Beeld © Opsporing Verzocht

Een 37-jarige beveiliger wordt verdacht van het doden van een bezoeker van het International Film Festival Rotterdam. De Rotterdamse John H. zou de 32-jarige Jip Jurg in januari 2018 opzettelijk inwendig letsel hebben toegebracht door hem heel hard in zijn buik te schoppen terwijl Jurg op de grond lag.

Hoewel het slachtoffer na de vechtpartij gewoon naar huis is gegaan, werd hij anderhalve dag later dood gevonden. Eerder werd bekend dat onenigheid over een meegenomen glas de aanleiding zou zijn geweest voor het gevecht met Jurg.

'Grensoverschrijdend geweld' 

Volgens de officier van jusitite raakte H. vaker in gevecht tijdens zijn werk als beveiliger. Dat blijkt uit filmpjes op zijn telefoon. "Hij gebruikte kennelijk vaker grensoverschrijdend geweld en bewaarde de beelden daarvan als een trofee'', zei de officier tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank in Dordrecht. 

Een enkele schop

Volgens de advocaat van H. was van opzet helemaal geen sprake en kan van een enkele schop ook niet worden verwacht dat iemand erdoor overlijdt. Ze pleitte ervoor H. vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling, ook omdat hij onlangs een tweede kind heeft gekregen en zijn vrouw tijdens de bevalling bijna is overleden.

Kans op herhaling

De rechter stelde dat de precieze toedracht van Jurgs dood nog moet worden onderzocht en dat er kans is op herhaling. Uit de filmpjes kan namelijk blijken dat er meer strafbare feiten zijn gepleegd. H. werd dan ook niet vrijgelaten.

Voor de dood van Jurg werden in eerste instantie drie mannen aangehouden. Een 37-jarige Hagenaar en een 27-jarige Schiedammer, beiden ook beveiligers, werden in februari vrijgelaten.

Meer op rtlnieuws.nl: