De video The Selfish Ledger van Google
NOS NieuwsAangepast

Provocerende interne video stelt Google voor als alwetende datamachine

In een tijd waarin het debat over de privacy van gebruikers hoog op de agenda staat, is een provocerende video van Google opgedoken. Hierin wordt het bedrijf voorgesteld als een alwetende 'datamachine', gevuld met zoveel mogelijk gebruikersdata. Volgens de zoekgigant is de video geen voorbode van wat komen gaat, maar was het bedoeld voor intern debat.

Het filmpje is in 2016 gemaakt door Nick Foster, die hoofd design is bij X, het toekomstlab van Google's moederbedrijf Alphabet. Techsite The Verge kreeg het materiaal, dat dus alleen bedoeld was voor intern gebruik, nu in handen.

'Egoïstisch grootboek'

Onder de titel The Selfish Ledger (Het Egoïstische Grootboek) wordt gefilosofeerd hoe het bedrijf aan de hand van een ontelbare hoeveelheid aan gebruikersinformatie nog veel preciezer beslissingen kan nemen en voorspellingen kan doen. De basis daarvan is de gedachte dat ervan gebruikers op een nog veel grotere schaal informatie wordt verzameld.

De video lijkt op alle mogelijke manieren de grenzen op te zoeken van wat kan en mogelijk is. Volgens een woordvoerder van Google is de negen minuten durende haast filosofische overdenking bedoeld om te provoceren:

De video begint met de geschiedenis van het Lamarckisme. Een in de wetenschap ooit breed gedragen theorie, die stelt dat je eigenschappen die je sterk ontwikkelt in je leven ook kunt doorgeven aan je kinderen. De theorie is afkomstig van de Franse bioloog Jean-Baptiste de Lamarck en later afgewezen door Charles Darwins theorie van natuurlijke selectie.

Maar Foster beargumenteert dat de theorie van De Lamarck wel als een soort metafoor kan worden gebruikt voor gebruikersdata. Al die gegevens komen in een grootboek terecht, dat steeds beter wordt en aan generaties kan worden doorgegeven. Vervolgens zet het hoofd design van X deze theorie in drie stappen uiteen:

  1. 'Resolutions by Google': het idee is dat je Google via software laat meekijken bij alles wat je op je telefoon doet en je doelen in kader van het grotere goed (denk bijvoorbeeld aan het milieu beschermen) laat kiezen. Vervolgens helpt de software je bij de uitvoering hiervan. Evident hieraan is dat dit zou betekenen dat Google nog veel meer van je weet. Maar privacy wordt niet als onderwerp in de video besproken.
  2. Vervolgens wordt er gefilosofeerd over het idee dat er in het grootboek 'gaten' ontstaan, die niet worden opgevuld met suggesties van gebruikers, maar zelfstandig worden bedacht door het grootboek zelf. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen en produceren van producten die in de toekomst in behoeften van de gebruiker zullen voorzien.
  3. De laatste stap is het meest extreem - die gaat uit van het idee dat het grootboek zoveel informatie heeft verzameld, dat het grote patronen in het functioneren van de mensheid kan ontdekken en op basis daarvan accurate voorspellingen kan doen over beslissingen en toekomstig gedrag. Het gaat daarbij over enorme vraagstukken, zoals depressie, gezondheid en armoede.
  • Google / The Verge
    In de video wordt gefilosofeerd over Google dat als een alwetend grootboek gebruikers kan helpen
  • Google / The Verge
    In de video wordt gefilosofeerd over Google dat als een alwetend grootboek gebruikers kan helpen

X, de afdeling van Foster, is opgericht als 'toekomstlab' om na te denken over enorme vraagstukken. Lang niet alle discussies of zelfs producten waar daar aan wordt gewerkt, worden uiteindelijk werkelijkheid. De zelfrijdende auto van Google is een voorbeeld van een product dat de eindstreep daar wel heeft gehaald en inmiddels een losstaand bedrijf is: Waymo.

Het bedrijf zegt dus dat deze denkwijze niet wordt toegepast in producten van het bedrijf en dat dit ook in de toekomst niet zal gebeuren. Maar het feit dat over dit onderwerp een interne video is gemaakt, is op z'n minst opmerkelijk te noemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl