RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Astrid Holleeder: 'Iedereen moest luisteren naar Willem'

Belangstellenden vanochtend bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld © ANP

In de familie Holleeder heerste een strenge 'bevelsstructuur' met Willem aan het hoofd. "Je moest doen wat hij zei", vertelde zus Astrid Holleeder in de rechtbank in Amsterdam, waar ze getuigt tegen haar broer Willem. Ze maakte duidelijk dat zij en haar zus Sonja zich 'nooit ergens in mochten mengen'.

Astrid Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie ondervraagd over de tot nu toe onbekende geluidsopnamen die ze stiekem maakte van gesprekken met haar broer. Willem Holleeder is ook in de rechtbank. Hij hield zich het eerste uur van de ondervraging afzijdig en overlegt nu en dan met zijn advocaat.

Tik op de vingers

De opgenomen gesprekken dateren van voorjaar 2013. In één ervan geeft Holleeder zijn zus een tik op de vingers. Dat gebeurde omdat zij zelf had ingegrepen nadat ze was getipt over een mogelijke aanslag op één van de zussen Holleeder, als vergelding voor een liquidatie.

"Ik heb dat zelf opgelost", zei Astrid Holleeder vanochtend. "Mensen dachten dat ze Wim raakten als ze ons iets zouden aandoen. Maar dat is niet zo. Mensen denken in andere gevoelstermen. Het probleem was dat wij ons erbuiten moesten houden, maar we konden hem ook niet vragen het op te lossen. Hij zou ons niet beschermen. Als er iets is, dan is het ons probleem. Het is nooit zijn probleem."

'Doe het liever zelf'

'Omdat ik het risico niet ga nemen dat er wel of niet iets gebeurt', hielp ze de kwestie zelf uit de wereld. "Dat Wim dat helemaal niks vond, snap ik wel. Maar ik durfde mijn eigen broer hierin niet te vertrouwen. Dan doe ik het liever zelf."

In de rij voor getuigenis in zaak-Holleeder

Afgelopen maart, toen Astrid Holleeder voor het eerst getuigde tegen haar broer Willem, was de belangstelling bij de rechtbank enorm.

Meer op rtlnieuws.nl:
Sonja Holleeder getuigt tegen lievelingsbroer: 'Willem is tot de laatste vezel gespannen'