door Carol Fenijn in Economie  ·  45 Reacties

  • 36
  • 1506x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Och, het duurt toch weer even voordat er weer verkiezingen zijn...

0
1 Carol Fenijn

@1 dan is de gemiddelde burger dit weer vergeten

1
2 Grasshopper

Het vorige kabinet spiegelde het volk in zijn begroting van september 2016 nog melk en honing voor. En het volk liet het zich voorspiegelen en stemde ze nog een keer het kabinet in. Volgend jaar ook geen melk en honing maar nog hogere rekeningen.

1
3 Voorzittershamer

@1 en tijdens de verkiezingen zal de premier beloven dat de we er in 2018 op vooruit zullen gaan, met name de “gewone man”. Ik wist toen niet welke man hij bedoelde maar t kwartje is gevallen : https://www.ad.nl/politiek/koning-krijgt-salarisverhoging-inkomen-van-902-000-euro-in-2018~aa4c1252/

0
4 Ruud100

@2 nee die hou je zoet met Europese WiFi en laat ze denken dat ze slim zijn en andere slecht.
Ondertussen naai je ze dubbel

1
5 Eastwood

Het aandeel loon in de winst van bedrijven is al jaren dalende. Over loon wordt meer belasting betaald dan over winst. De staat loopt daardoor inkomsten mis en gaat dan op zoek naar een oplossing. Die oplossingen lijkt mij duidelijk.

Mocht de voorspelde robotisering en automatisering werkelijkheid worden dan zal de verhouding arbeid:kapitaal nog meer verslechteren en de druk op de lonen nog meer toenemen, een robot betaalt geen belasting.

0
6 Myth63

Maar we mogen niet klagen van de "deugers" hoor, want de Overheid heeft namelijk zélf gezegd dat het allemaal goed is, en dat we rustig kunnen slapen. De Deugers geloven dat dan ook meteen.

1
7 xtremy

Dat is voor mij geen nieuwtje,dat voel ik al jaren.

0
8 moya155

Dit is een normaal (zij het voor de burger vervelend) verschijnsel.
Bij een aantrekkende economie loopt de inflatie altijd op de loonstijging vooruit.

21
9 carpenter

"De reden voor de brede koopkrachtdaling vorig jaar blijkt te schuilen in een sinister fenomeen waarvan Nederlanders het bestaan al een beetje vergeten waren: inflatie."
Ja, dat is nogal dronken. BTW op voedsel is omhoog gegaan dus de dagelijkse boodschappen zijn nu ook fors duurder. Verder nog energiebelasting, huurverhogingen etc..etc..

1
10 Querulijn Xaverius,

Daar heb ik geen rapport voor nodig hoor, iki kijk gewoon in mijn steeds legere beurs.

0
11 Thomas

wij moeten de EU uit om dingen op een normale manier aan te sturen
en om geld hier te houden in plaats van naar brussel.

4
12 ongelovenloos

Vooral VVD blijven stemmen. Komt helemaal goed. Middeninkomens denken nog steeds dat ze daar moeten zijn.

0
13 hopefully

Natuurlijk daalt de koopkracht, en dat zal verder doorzetten, dit systeem is gewoon niet te handhaven met de vergrijzing en de komst van alle gelukszoekers die zich als de konijnen voortplanten en nooit zullen werken.
Alleen indien men zeer innovatieve uitvindingen doet en toepast, bijvoorbeeld een onbeperkte bijna gratis nieuwe energiebron zou de koopkracht en welvaart kunnen stijgen.

3
14 Positivo

Maar de sociale minima gingen er wel weer op vooruit hoor... belachelijk.

29
15 Yisrael
16 eigenmening

het is windstil in het kabinet. het poppentheater gaat de rit helemaal uitzitten

0
17 semperpenis

"Hoe kan het kabinet er zo naast hebben gezeten met zijn voorspelling? "

Omdat ze liegen met een stalen smoel tot kunstvorm hebben verheven?

De inflatie verkeerd inschatten, stelselmatig, en nooit meer corrigeren wat je eerder hebt gezegd, wekt de indruk dat we er jaar voor jaar op vooruit gaan. Niet dus.

Ook kan het wel zijn, dat in 2016 de inflatie juist lager was dan ingeschat en dat mensen daardoor dus theoretisch meer koopkracht zouden moeten overhouden, maar dan nog wordt mer allerlei andere effecten geen rekening gehouden m.b.t. de koopkracht: verhoging premies, huren, OV- en posttarieven, verlaging rechtsbecherming voor werknemers, alle ontslagen die er elk jaar vallen bij schijn-faillissementen zodat "dure" mensen kunnen worden geloosd, enz..

Allerlei mensen gaan er in Nederland elk jaar weer qua bruto op achteruit, niet alleen netto, door dat soort zaken, namelijk verlies van baan, allerlei vaste lasten tegelijk duurder. Plus dat de overheid elk jaar opnieuw iets zoekt om de uitkeringen van elke aard, ook AOW, netto verder af te knijpen. Voordeurdelers, afschaffen elke vorm van tegemoetkoming noodzakelijke kosten, etc..

Daar heeft hij het niet over.

1
18 Wendel

"Tweeverdieners verloren vorig jaar 0,1 tot 0,3 procent aan koopkracht, kostwinnergezinnen 0,2 tot 0,8 procent, alleenstaanden die modaal of meer verdienen 0,3 procent en AOW’ers boerden er 0,1 procent op achteruit."

Als men de grafiek bekijkt, verliest iedereen meer, want het beleid gaat uit van de cijfers die aangenomen zijn.

Het is: Tweeverdieners verloren vorig jaar 0,7 tot 0,8 procent aan koopkracht, kostwinnergezinnen 0,6 tot 0,9 procent, alleenstaanden die modaal of meer verdienen 0,8 procent en AOW’ers boerden er 0,8 procent op achteruit.

0
19 garriet

@19 : Precies en dit jaar wordt het nog erger omdat er nu een begrotingsoverschot is en dus de EU meer geld wil. Oftewel we zijn in Nederland verkeerd bezig op dat punt. We laten de mensen er minder op voor uit gaan zodat er meer overblijft, maar die winst verdampt ondertussen dan weer door een hogere bijdrage aan de EU. Arghhhh. Nederlandse politiek!!!!

1
20 Gezond boerenverstand

Er wordt constant met cijfers gemanipuleerd om de publieke opinie te beïnvloeden.
Dat is onderdeel van het politieke spel.
Het meest gerommeld wordt er nog met de werkloosheidscijfer, waarbij bepaalde groepen niet meegeteld worden.
Óók lieten ze steeds een daling van de werkloosheid zien, van de stijging na de crisis. Maar door dat laatste er niet exact bij te vermelden, leek het net, of er een gigantische daling was. Dàt bijvoorbeeld iemand, die maar 8 uur per week werkt niet wordt meegeteld in de cijfers, vertellen ze er niet bij.
En dan nu weer begrotingscijfers waarbij de ene keer de "meevallers" je om de oren vliegen. Een maand later worden dan ineens "tegenvallers" uit de kast getoverd.
Je vraagt je soms af, wat voor "rekenmeesters" daar zitten.

2
21 Dieke

@21 Ik begin echt een hekel te krijgen aan jullie negatievelingen.

" Dàt bijvoorbeeld iemand, die maar 8 uur per week werkt niet wordt meegeteld in de cijfers, vertellen ze er niet bij."

En hoe weet u het dan? Dit zijn internationale standaarden dus is het logisch om het te gebruiken. Je kan nog wel schreeuwen dat het kut gaat in Nederland met werkloosheid maar alle cijfers wijzen de andere kant op.

Voor als u het nog niet door had; Koopkracht van de burgers heeft weinig te maken met de begrotingsoverschot.
Al deze cijfers wordt over gespeculeerd en tot ze daadwerkelijk uitkomen blijft economie altijd complex en zijn voorspellingen fout. Zowel positieve als negatieve uitschieters komen voor en worden gewoon gemeld en hebben niet altijd een propaganda reden erachter.

18
22 Wetenschappertje

Dat heeft de VVD toch beloofd!

3
23 niet-alles-geloven

@23
Ja, ze vinden 16 euro, die je in het meest gunstige geval gaat krijgen een enorme meevaller. Alle prijsverhogingen kijken ze maar even weg. Even lachen......niet goed volgen allemaal en hup er wordt weer VVD gestemd. Zijn zo goed met geld.

1
24 hopefully

@22 U bent best een grappenmaker, koopkracht en begrotingsoverschot zijn beide resultaten van belasting innen door de overheid...

Of misschien zie ik dit verkeerd, kunt u het eens helder uitleggen dan?

1
25 Tegendraadsgelijk

@22 : Ik heb met u te doen en hoop dat u straks niet tot het besef komt dat er de laatste jaren heel veel geknoeid is met de cijfertjes. Want er niets triester dan er voor jezelf achter komen dat u al die tijd misleid bent.

Verder zou ik het de realisten (in uw woorden negatievelingen) niet kwalijk nemen want zeg nu zelf ... onze volksvertegenwoordigers zijn er zelf oorzaak van dat het vertrouwen zo diep gedaald is.

1
26 Garp

De waarheid ligt bij de verkoopcijfers van bedrijven , winkels en dienstverleners.
Waar geen geld is , wordt niet gekocht .
En dat loopt allemaal als een trein .
Dus gaat het goed.

7
27 No newstoday

Privatisering van de winsten, socialisering van de kosten.

1
28 Commodus

In het bos zijn 1000 bomen.

In het bos staan 600 bomen overeind en zijn er 400 gekapt maar liggen er nog wel.

Twee verhaaltjes die hetzelfde vertellen alleen is de ene positiever dan de andere.

1
29 upanddown

@27 : De verkoopcijfers van bedrijven, winkels en dienstverleners zeggen helemaal niets over het bedrijfsresultaat. Als je een krant openslaat lees je telkens weer over stijgende omzetcijfers maar je leest nergens iets over betere winstresultaten!

1
30 Garp

@25

Koopkracht is dat wat ik besteden kan en wil.
Daar heb ik ook zelf invloed op.
Door een andere baan .
Begrotingsoverschot hangt af van de bestedingen en/of bezuinigingen van de overheid.
Alles hangt af van je inkomsten vooral hoe je er mee om gaat .
Niet iedereen met dezelfde inkomsten , houdt hetzelfde over.

6
31 No newstoday

@30

Wel degelijk.
Volg de beurskoersen + de informatie.

6
32 No newstoday

De worsten makers van het CPB heeft ons weer eens de zoveelste verkeerde worst voor gehouden.
En uiteraard gingen de politici daar in mee,die zijn gek op het verkeerd gebruik van de worsten.

0
33 Wiebe Nik

@30

Aanvulling : winsten verdwijnen ( deels) door investeringen .
Het resultaat volgt nog.

5
34 No newstoday

@33

En geef er eens voorbeelden bij .

5
35 No newstoday

@25 "U bent best een grappenmaker, koopkracht en begrotingsoverschot zijn beide resultaten van belasting innen door de overheid... "

Ik zeg ook weinig en niet helemaal niet, maar de link is niet zo groot als u probeert te vertellen. Koopkracht daalt door belasting maar wat de begroting spekt, maar het spekt het niet zoveel dat het er totaal afhankelijk van is.

@26 "Want er niets triester dan er voor jezelf achter komen dat u al die tijd misleid bent." Daarom is het ook beter niet in de leugens van de negatievelingen te geloven.

6
36 Wetenschappertje

@32 Ook al maakt een bedrijf al jarenlang miljoenen verlies, dan nog kan haar beurskoers stijgen. De beurskoers zegt hooguit iets over het verwachtingspatroon van beleggers. In het verleden is regelmatig gebleken dat de beurskoersen skyhigh gingen en na verloop van tijd uit elkaar spatten. Het beste voorbeeld is de internethausse geweest tussen 1997 en 2000. Ondanks miljoenen gebruikers, maakt Spotify nog steeds verlies.

Verbetert de stijging van beleggingskoersen de koopkracht van de doorsnee consument? Nee. Alleen de institutionele beleggers worden daar wijzer van. Het gekke is dat pensioenfondsen, als een van de grootste beleggers, hun winsten niet mogen gebruiken om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden. Dan moet er plotseling gerekend worden op basis van een fictief rendement, waardoor het lijkt alsof er nauwelijks of geen winst behaald wordt.

Zie hier hoe cijfers gemanipuleerd worden. "De" economie gaat geweldig en "we" gaan er allemaal "gemiddeld" op vooruit. Ondertussen hebben de meeste mensen dondersgoed nu wel door dat ze aan het eind van hun geld steeds meer maand over houden.

0
37 Belazerd

* Verwijderd door de redactie *

38 hk-sr

@9 dit verschijnsel bestaat op zich wel maar de situatie is niet zo eenvoudig als u stelt. Er speelt een veel krachtigere factor mee die de inflatie aanjaagd en die is verre van normaal en zelfs nog nooit zo krachtig toegepast.

De EU-bank (ECB) is bezig miljarden Euro’s per maand bij te drukken opdat de Euro maar minder en minder waard wordt. Dat is goed voor de EU-multinationals die met een lage eurokoers goed kunnen verkopen. De ECB investeerd dit bijgedrukte geld vervolgens in de schulden van de multinationals opdat die EU-bedrijven meer "koopkracht" krijgen. De bevolking verliest dus koopkracht en de multinationals winnen kooptkracht door deze EU maatregel.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/26/de-geldpers-blijft-voorlopig-aan-13693078-a1578896

1
39 Ruud100

Over het geheel valt het dus wel mee. Tienden van procenten en dat is dus na correctie voor inflatie, dus wat mensen er 'netto' op achteruit gaan.

Niet leuk, maar ook niet heel erg schokkend.

Overigens, zoals het stuk geschreven is, lijkt het net alsof het dus allemaal door de inflatie komt. Maar dat is ook niet helemaal eerlijk om te stellen, 1.3% inflatie is heel erg netjes. Daar kan de overheid niet heel veel beter meer presteren qua beleid. Dus het ligt toch aan te langzaam stijgende lonen waarschijnlijk.

1
40 progressiefliberaal

@32 : Ik heb het niet over die drie multinationals die we in Nederland hebben maar over de echte economische motor van dit land (lees midden- en kleinbedrijven)!

0
41 Garp

Iedereen achteruit en 1.4 miljard kwijtschelding dividendbelasting.

Ook via de inkomstenbelasting zien veel mensen met een zeer laag inkomen hun algemene heffingskorting vervliegen.
Hieronder vallen veel ondernemers met zelfstandigenaftrek. Ze moeten dat verschil uitbetalen .. Ik zie steeds meer ondernemers die een bijstandsuitkering aanvragen omdat ze het niet redden zonder die 2.000 euro. En een bijstandsuitkering kost veel meer geld.
Denk ook aan de stress voor ondernemers die een eigen woning hebben .. die hebben nog een groter probleem want die moeten misschien hun huis verkopen voordat ze recht hebben op een bijstandsuitkering.

Btw van 19 naar 21% in 2012 gigantische huurverhogingen en volgend jaar het lage tarief van 6 naar 9%. Dit jaar gaat internet en tv weer veel duurder worden en dan hebben we het nog niet over de jaarlijkse verhogingen van de gemeente en energie.

Een kennis heeft een ioaw uitkering. Met de jaarlijkse verhoging van de uitkering kan ze al die andere verhogingen niet bekostigen.

0
42 jkteg

Maar laten we er duidelijk over zijn: Velen voorspelden in het najaar van 2016 al dat de ontwikkeling van de koopkracht zoals door het kabinet geschilderd op basis van de plannen van datzelfde kabinet zwaar overtrokken zouden zijn en zeer waarschijnlijk negatief zouden uitvallen.

Volgens mij wordt het nu tijd dat de burger na jaren inkomens teruggang er weer concreet op vooruit gaat.

0
43 TedjeR

En ik las laatst ook een artikeltje dat ze in Dhaag blij zijn dat ze minder aan huurtoeslag betalen.

De huren stijgen maar de grens voor recht op huurtoeslag stijgt niet!
De maximale huur waarbij men recht kan hebben op huurtoeslag is in 2015 t/m 2018 niet gewijzigd (nog steeds zo'n 710 en ik weet niet hoe lang dat al is)

Ik vind dit crimineel gedrag van den Haag. Dit valt onder stiekem stelen, vind ik.

0
44 jkteg

@4 : Zijn 3.608.000 kwartjes question

0
45 Reagentje

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Strongoli
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@20Het probleem is Halsema, die hier blijkbaar al van wist.Zij moet dus zorgen dat deze figuren uit beeld blijven, als ze doet, wat ze heeft...

5 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Zie Hier
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

Deze linkse activist Frank van der Linde laat even heel duidelijk zien waar zich de echte fascisten en respectlozen zitten!Ik hoop dat de po...

9 minuten geleden geplaatst door Zie Hier

soapbox
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@22 Spiegeltje spiegeltje weer....

10 minuten geleden geplaatst door soapbox

Wedergeboren
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@21 "geen" Jij bent een misselijknakend uitgekotst stuk vreten. Gedraag je hufter. ...

13 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Strongoli
Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

@4Er zou eigenlijk één zone in Europa aangemerkt moeten worden als asielcentra. Daar worden dan de controles gedaan, veilige landers eruitge...

14 minuten geleden geplaatst door Strongoli

LoydMorris
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@19 Schelden? op de man spelen, beledigen -> wangedrag. . . .Ik ga het niet melden hoor! Ik ben geen volksverrader, geen nazi, geen lafbek....

16 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Wedergeboren
Statushouders ook in de wachtrij

"De dwangwet!" Demagogie "het afschuiven van grote groepen statushouders naar gemeenten" Demagogie. Gemeenten zorgen al ...

18 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Strongoli
Statushouders ook in de wachtrij

Goed plan. Achteraan aansluiten, zoals het hoort.. Wie het nog heeft meegemaakt, weet, dat vroeger de Molukkers ook in kampen en barakken werd...

27 minuten geleden geplaatst door Strongoli

soapbox
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@8 Het probleem is dat ze dan niet bij de dodenherdenking moeten staan gezien hun eigen slogan....

28 minuten geleden geplaatst door soapbox

NK. App
Lisa Ann GangbangSherlyn Chopra Adult VideoFreeass PornPornographie Américainشیمیل سکسCumkissPornfartingGlory Hole SecrectsIndian Beautiful SexLezbo FistingZoey Holloway StepmomFilmes Pornografia AntigoPornô Caseiro BrasileiroStepmom AnimeBf Film ComBlow Job GifBlonde PornstartsMorriah MillsSarah Banks BbcBilli WaliTamil Aunty SxeMinipornXvideos9Kolkata Bengali XxxElo Podcast PornFree PornsVan WyldeM Hub PornAsian Massage Parlor Happy EndingKate Beckinsale SexPokemon Dawn PornSharing Bed SexMaria Takagi PornMignonne.comGifs CumshotsKleio ValentineKolkata Red Light Area Price List 2022Www Xender ComPornos De ChicasDubiobikiniNaked Muscle GirlRicki White AnalPictures Of Porn StarXnxmWwwxxxvcomSarah Illustrates NakedTrinity St Clair BbcThai Lesbian PornPorn EspañolClips4salwPorn LeveJi Zzle ComChudai Wali MovieRupa XxxForced Sex Videos HdBeeg KomSsr-001 JavVideos PornosexmexWeb SexxJapanese Vintage PornGay Oral Sex VideosL A New Girl ComMessage Near Me Happy EndingBlack Carton PornTelugu Sex Videos Hd QualityCostplay NakedKira Nair HdSert PornaSxyprPorn -hubSexy Love MakingForce Fully PornH 站Porn EntaiBecky Lynch NudeRomantic HentaisBigbuttsapphireShashi Aunty SexFolle Con Mi PrimaHot Dirty SexDesi Boobs LickTrannyblowjobFoto PornographieMotalandAot Hen TaiSlutty Milf . Gali DivaFree Reailty KingsRajasthan Ka BfRyan Conner HotNsfs-215Czech BitchHot Black TitiesTs EscorWww Big Boobs ComXhamster MmsSex Videos Telugu GirlsAugust Sex VideoImvu Black MarketIslamoonPorn SUsa Porn StarIndian Breast Milk PornDrunk TeenfuckUncensored HentiaXnxx IndoAntonio MarcollaRacquel NatashaNude LisbianMolly Little NudeChloe Lamb LeakedBambi Woods MoviesPorn Hd BoobsGirls Talking About SexTouching PussyXxx Sex Com VideoBox PornSani Leonie XxxWife Wants GangbangedTruck Stop HookerPorn SacYoujizz.ckmPorn YouXhamstersliveAssistir Filme Pornô GrátisDesi Seen NetPornoactrizSellapinkSexy Naked MomsXxx Jabar JastiBlue Film Sex KannadaBlack Widow NajedBlow Job In The PoseHard Core Lesbin PornMother Forces Son PornAdukt Dvd Empireأفلآم إبآحىةPornocomlegenSexo Video CaseiroRimming JobSinfuldeeds LeakedProfessor Garlick NudeMilly CyrsCouple Porn IndiaMallu AnalDaddy Impregnate DaughterEbony Porn HotPorn MasturbarFollo Con Mi TiaPriyanka Pandit Viral Full Video 2021Seal Pack Indian