RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Geert Wilders over hoger beroep: 'Dit is een juridische jihad, uitspraak doet me niets'

Geert Wilders op campagne. Beeld © ANP

"Wat de uitkomst ook moge zijn, het interesseert me allemaal niets. Mij de mond laten snoeren? Nooit." Dat zegt PVV-leider Geert Wilders voor aanvang van het hoger beroep in het minder-Marokkanen-proces tegen RTL Nieuws.

Het gerechtshof Den Haag begint vandaag met het proces tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege zijn 'minder minder'-uitspraak. Voor het hoger beroep zijn elf zittingsdagen uitgetrokken. 

"Het is een juridische jihad", zegt de PVV-leider. "Dat ik voor de rechter sta, is de wereld op zijn kop. Als je willekeurig mensen in hun nek steekt, krijg je het stempel 'verwarde man', maar als je een legitieme vraag stelt aan je publiek, kom je voor de rechter."

Uitspraak

De behandeling van de zaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De uitspraak staat gepland op 6 juli. Wilders zal zich daar weinig van aantrekken. "Wat de uitkomst ook moge zijn, het interesseert me allemaal niets. Ik blijf zeggen wat ik vind, in het uiterste geval alleen in de Tweede Kamer waar ik immuniteit geniet."

'Minder-minder-proces' Geert Wilders: dit gebeurde er tot nu toe:

Terugblik op de zaak

Hoe zat het ook al weer? Vijf vragen en antwoorden. 

1. Waarom is er een hoger beroep? 

Op 9 december 2016 deed de rechtbank uitspraak. Geert Wilders werd schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar werd vrijgesproken van aanzetten tot haat. De rechtbank besloot om geen straf op te leggen. Wilders liet direct na de uitspraak weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Voor het Openbaar Ministerie was dit de belangrijkste reden om zelf ook in hoger beroep te gaan. 

2. Over welke uitspraak gaat het ook al weer?

De PVV-leider moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn ‘minder minder’-uitspraak over Marokkanen in maart 2014. De uitspraak deed hij in café De Tijd tijdens een partijbijeenkomst die op tv werd uitgezonden. Meer dan 7000 mensen waren zo geschokt dat ze aangifte deden. Het Openbaar Ministerie besloot Wilders te vervolgen en de rechtbank vond inderdaad dat er sprake was van groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Geert Wilders vindt dat hij dit in het openbaar moet kunnen zeggen, omdat hij politicus is. 

3. Hoe ziet het proces van vandaag eruit?

Vandaag start de inhoudelijke behandeling. Geert Wilders is daar zelf ook bij aanwezig, samen met zijn advocaat Geert-Jan Knoops, die het woord zal voeren. 
Het programma: 's ochtends krijgt de verdediging de gelegenheid de (aanhoudings)verzoeken toe te lichten. Het Openbaar Ministerie krijgt vervolgens de gelegenheid daarop te reageren. 's Middags volgt de beslissing van het hof op de verzoeken. Aansluitend - voor zover aan de orde - is er een bespreking van de ten laste gelegde feiten met de verdachte. Er zijn in totaal elf zittingsdagen ingepland. De uitspraak staat gepland op 6 juli. 

4. Waarom is het proces zo belangrijk?

Verslaggever Rik Konijnenbelt, die de zaak volgt: "Dat is vooral omdat bepaald wordt wat een politicus in Nederland wel of niet in het openbaar mag zeggen. In de Tweede Kamer is een politicus onschendbaar, maar daarbuiten zijn er wel grenzen. En die worden hier bepaald, door de rechters."
Dat Geert Wilders in hoger beroep gaat, is vooral een principekwestie, zegt Konijnenbelt. "Dat geldt trouwens ook voor het Openbaar Ministerie, dat hem ook nog veroordeeld wil zien voor aanzetten tot haat. Het juridische gevecht gaat dus verder."

5. Hoeveel kost dat eigenlijk?

Geert Wilders en advocaat Geert-Jan Knoops willen daar niets over zeggen. 

Meer op rtlnieuws.nl
Volg hier alles over het Wilders proces in de speciale special