Paul van Musscher
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing mogelijke terreurdaad Syrische messentrekker niet geregistreerd

Dat de Syrische messentrekker Malek F. mogelijk plannen had voor een terreurdaad, was niet bekend bij de top van de politie en het OM of burgemeester Krikke. De politie is begin maart in een anoniem briefje gewaarschuwd, waarna ze onderzoek heeft gedaan.

De resultaten van dat onderzoek zijn nooit in het systeem vastgelegd. Volgens de Haagse politiebaas Paul van Musscher komt dat door een menselijke fout. Hij zegt dat vandaag tegen Omroep West.

Parnassia

De informatie over de mogelijke terreurplannen van F. kwam ook niet bij de ggz-instelling Parnassia terecht. F was daar gedwongen opgenomen, nadat hij op 3 februari zijn huisraad op straat had gegooid. De opname werd na enige tijd omgezet in intensieve behandeling thuis, omdat hij stabiel leek.

"Er is bij ons niet gemeld dat deze patiënt mogelijk plannen had voor een terroristische aanslag", zegt een woordvoerder van Parnassia. "Als we dat wel hadden geweten, had dat misschien geleid tot een andere afweging."

Allahoe akbar

Malek F. stak op Bevrijdingsdag drie mensen neer in Den Haag. Volgens een ooggetuige sneed hij bij een man de keel door. De man stond bij de politie bekend vanwege verward gedrag. Een buurtbewoner vertelde de politie in december dat Malek F. geregeld op straat Allahoe akbar uitriep en voor onrust zorgde.

Na de arrestatie van de messentrekker, waarbij hij volgens ooggetuigen weer Allahoe akbar riep, zeiden de politie en burgemeester Krikke dat de man alleen geregistreerd stond als verward persoon. Volgens Krikke waren er geen signalen dat er "meer speelt dan dit".

Anoniem briefje

Gisteren maakte het OM bekend dat begin maart een anoniem briefje bij de politie was binnengekomen, waarin in gebrekkig Engels werd gewaarschuwd dat de man mogelijk een aanslag wilde plegen.

Volgens het OM is de politie deze melding gaan onderzoeken, en is ook de AIVD erbij gehaald. Er was geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden - maar dat kon ook niet worden uitgesloten. Hij zat toen al in de Parnassia-instelling.

"Het is een ongelukkige fout dat die melding niet goed geregistreerd werd, maar het is wel zeer serieus onderzocht en zelfs met de AIVD besproken", zegt politietopman Van Musscher.

Motie van wantrouwen

Over de verwardemanmededeling van Krikke is ophef ontstaan. De PVV in de Haagse gemeenteraad dient morgen tijdens de vergadering een motie van wantrouwen in tegen haar. De partij vindt dat de burgemeester heeft gelogen toen ze zei dat de man enkel bekend was als "verward".

Advertentie via Ster.nl