RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezondheid

Hoogleraar waarschuwt: 'Meer ziektes en aandoeningen door ontstoken tandvlees'

Een op de tien Nederlanders heeft last van ernstig ontstoken tandvlees. Beeld © ANP

De helft van de Nederlanders heeft wel eens last van zijn tandvlees. Bij een op de tien Nederlanders is dat zelfs ernstig. Wat veel mensen niet weten, is dat ontstoken tandvlees andere ziektes en aandoeningen kan veroorzaken of verergeren. Daarom moet de behandeling worden vergoed door de zorgverzekering, zegt hoogleraar tandheelkunde Frank Abbas.

"Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken. Maar het is ook slecht voor je algehele gezondheid", waarschuwt Abbas (foto), die werkt in het UMC in Groningen.

Miniatuurvoorbeeld

Ophopen van tandplak

Hij doet zijn oproep vandaag op de Europese Gum Health Day. Op die dag wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van het verwaarlozen van het tandvlees.

Bij niet goed tandenpoetsen of niet goed schoonmaken tussen de tanden met behulp van flosdraad, tandenstokers of ragertjes, kan tandplak zich ophopen in de ruimtes tussen tand en tandvlees. Dat zorgt voor chronische ontsteking van het tandvlees.

Diabetes en hart- en vaatziekten

"Bij bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten spelen ontstekingen in het lichaam een belangrijke rol. Als je ernstig ontstoken tandvlees hebt, dan kunnen die bacteriën in je bloedbaan terechtkomen. Die komen dan in het hart- en vaatstelsel. Bij een zwakke plek in een bloedbaan kunnen die bacteriën zich nestelen en dat kan zorgen voor bloedingen. Ook zien we bijvoorbeeld bij hersenabcessen wel eens bacteriën die afkomstig zijn uit de mond."

Maar dat is niet het enige probleem van parodontitis. Doordat het lichaam merkt dat er een ontsteking is in het lichaam, produceert de lever ontstekingsstoffen om het probleem aan te pakken. Die stoffen zorgen ook voor negatieve bijwerkingen op andere plekken in het lichaam.

Honderden miljoenen besparen

"Sommige ziekten verergeren dan. Zo is de behandeling van mensen met diabetes lastig in te stellen. Als het tandvlees is behandeld is de suikerziekte beter te behandelen en kan de medicatie meestal omlaag."

Abbas haalt Amerikaanse onderzoeken aan die aantonen dat behandeling van de ontstekingen in de mond leiden tot betere behandelresultaten van diabetes en minder complicaties. "Diabetes leidt tot allemaal andere problemen, zoals oog- en vaatproblemen. Het zorgt voor aantasting van de kwaliteit van leven. Door de behandeling van parodontitis is het de diabetes beter aan te pakken en worden die klachten minder. Dat bespaart in de VS honderden miljoenen dollars. Moet je voorstellen wat dat ook in Nederland kan opleveren. Medisch specialisten zouden ook meer alert moeten zijn om parodontitis op te laten sporen "

Kosten behandeling mondhygiënist

Niet alleen slechte mondhygiëne kan parodontitis veroorzaak. Ook veel vet eten of weinig vitaminerijk voedsel. Ook roken maakt de kans op ernstige tandvleesontstekingen groter.

Het gunstige is dat het ontstoken tandvlees goed is te behandelen. Een mondhygiënist kan het tandsteen en tandplak verwijderen. Dat zorgt voor het verdwijnen van de ontsteking. Die behandeling kost enkele tientjes en kan bij ernstigere gevallen oplopen tot honderden euro's. Bij ernstige parodontitis is operatief ingrijpen soms nodig. Dat kan wel  twee- tot drieduizend euro kosten.

Abbas wil dat de behandeling van parodontitis wordt vergoed in de basisverzekering. Met een relatief eenvoudige behandeling zijn hogere kosten te voorkomen. "We zien dit als een medische behandeling. Daarom zou het vergoed moeten worden."

Tips om tandsteen te voorkomen

Tandsteen helemaal voorkomen is niet mogelijk. De volgende tips kunnen je wel helpen om minder tandsteen aan te maken.

  • Zorg voor een schone mond. Hoe minder tandplak er in de mond zit, hoe minder tandsteen er gevormd kan worden. Reinig het gebit met een tandenborstel en een hulpmiddel zoals een stoker, rager of flossdraad.
  • De vorming van tandplak wordt gestimuleerd door zetmeel en suikerrijke voeding. Eet minder suiker en zetmeelrijke producten om de aanmaak van tandplak te verminderen 
  • Drink voldoende water. Speeksel heeft ook een reinigende werking. Speeksel bestaat voor een heel groot gedeelte uit vocht. Vandaar dat voldoende drinken en dan met name water, erg goed voor je is.
  • Eet meer groenten. Groenten bevatten vocht wat zorgt voor een gezonde speekselproductie. Daarnaast zitten groenten bomvol vezels die de mondflora ondersteunen.
  • Verminder stress. In tijden van stress vindt er een verandering van de speekselproductie plaats. Er wordt meer taai speeksel met het enzym (hulpstof) amylase geproduceerd. Taai speeksel heeft als nadeel dat het minder goed reinigt dan waterig speeksel, waardoor er meer plaque in de mond achterblijft en de kans op tandsteen toeneemt.

Bron: oergezondemond.nl

Meer op rtlnieuws.nl: