Bloeddonorhond Max bij de EVBN
NOS NieuwsAangepast

Krapte op bloeddonormarkt voor honden en katten

Bloedverlies na een ongeluk of medicijnen die een bloedtekort veroorzaken: ook honden en katten kunnen moe en futloos zijn als gevolg van bloedarmoede. Net als mensen hebben de dieren soms een bloedtransfusie nodig om te overleven. Bij een centrale bloedbank kunnen dierenartsen terecht voor zakken bloed. Maar de vraag neemt toe en het aantal donerende huisdieren niet.

Cris van der Meiden richtte de eerste bloedbank van Nederland op. Het Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland in Nijverdal ziet jaarlijks zo'n 500 honden en katten langskomen. Het grootste gedeelte, zo'n 90 procent daarvan, is hond. "Er zijn minder katten met bloedarmoede, maar we zien gelukkig wel dat er steeds meer katten komen. Katten worden steeds waardevoller voor mensen en baasjes zijn steeds vaker bereid om geld aan hen uit te geven."

Het NOS Jeugdjournaal ging langs bij Tigo, die met zijn hond Max vier keer per jaar de bloedbank bezoekt:

'Hij vindt het leuk om hiernaartoe te komen'

Bij de bloedbank wordt bloed van honden en katten verzameld. Dierenartsen die bloed nodig hebben, kunnen bij de EVBN terecht. Het idee van zo'n bloedbank bedacht Van der Meiden al tijdens zijn studententijd. "Toen ik daarna dierenarts werd, redde ik het eerst nog wel door bloed af te nemen bij bijvoorbeeld mijn eigen of andere bekende honden. Maar ook steeds meer collega's hadden zakken bloed nodig."

Daarom begon Van der Meiden vijftien jaar geleden met het verzamelen van zakjes bloed. "Iedereen in mijn omgeving wist: als je wat nodig hebt dan hebben wij wel wat. Inmiddels is dat initiatief uitgegroeid tot wat het nu is."

Soms moeten we rondbellen om de koelkast vol te krijgen.

Cris van der Meiden

Het succes van de EVBN blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt. "We leveren nu ook bloed aan België. Ook vanuit Duitsland neemt de vraag toe. Als we besluiten dat we ook dieren in die landen willen helpen, dan hebben we meer donoren nodig."

Volgens Van der Meiden is bloedtransfusie bij dieren nog niet bekend genoeg in Nederland. "Het is soms spannend. Dan raakt de koelkast in de loop van de week leeg en moeten we echt gaan rondbellen om voor het eind van de week genoeg te hebben." Zeker in vakantieperiodes is dat hard werken, gaat Van der Meiden verder. "Dan zijn mensen onbereikbaar of niet thuis."

Levens redden

Een bloed donerende huisdier komt zo'n vier keer per jaar langs. Maar dat houdt een keer op: donoren die ouder dan acht jaar zijn mogen geen bloed meer geven, dus die vallen dan af. "Daardoor moeten we voortdurend opzoek naar nieuwe donoren."

In de vijftien jaar dat zijn bloeddonorkliniek bestaat heeft Van der Meiden nog nooit nee hoeven zeggen, maar volgens hem geven baasjes steeds meer om én uit aan hun dier. Een extra bloedbank voor dieren kan daarom geen kwaad. "Met het bloed kunnen dierenlevens worden gered."

Kan mijn hond of kat donor worden?

Dieren kunnen alleen bloed krijgen van een dier met dezelfde bloedgroep. Bij honden zijn er twee bloedgroepen, bij katten drie. Daarbij maakt het niet uit welk ras het is, zolang de bloedgroep maar hetzelfde is. Wil je met jouw huisdieren andere honden of katten helpen? Dan moet je harige huisgenoot aan een aantal eisen voldoen. Je hond of kat moet...

  • ... een rustig en meegaand karakter hebben;
  • ... minstens 1 jaar oud en maximaal 8 jaar oud zijn;
  • ... minimaal 22 kg wegen (voor honden), katten minstens 4 kg;
  • ... gezond zijn (dit wordt bij de donorkliniek onderzocht);
  • ... volledig zijn ingeënt;
  • ... nooit zelf een bloedtransfusie hebben ontvangen;
  • ... nooit in andere landen zijn geweest waar bepaalde parasitaire ziekten voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl