Thom de Graaf is D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer

D66'er De Graaf heeft 'mogelijke belangstelling' voor Raad van State-baan

D66-politicus Thom de Graaf heeft naar eigen zeggen nog niet gesolliciteerd op de vacature van vicepresident van de Raad van State. Zijn naam zingt rond als opvolger van CDA'er Piet Hein Donner, die in oktober met pensioen gaat.

De 60-jarige De Graaf is nu fractievoorzitter in de Eerste Kamer en zegt dat hij nog moet nadenken over deze nieuwe baan. De afgelopen dagen kwam de opvolging van Donner in het nieuws, omdat binnen de Raad van State een voorkeur blijkt te zijn voor PvdA-ex-minister Dijsselbloem in plaats van voor De Graaf, de keuze van de D66-top. "Ik kan ook niet helpen dat iedereen maar wat roept", zegt De Graaf zelf. "Ik ga zelf de afweging maken of ik het wil."

Aan Zijne Majesteit

De sollicitatietermijn sluit over een week. Voor 22 mei moet de brief inclusief curriculum vitae naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn opgestuurd. De brief moet gericht zijn aan Zijne Majesteit de Koning, zo is te lezen in de openbaar gemaakte vacature. Koning Willem-Alexander is namelijk voorzitter van de Raad van State, het onafhankelijke adviesorgaan van de regering en de Tweede Kamer.

De functie van de koning is slechts ceremonieel en de vicepresident - nu Donner - heeft de dagelijkse leiding van dit Hoge College van Staat. Het is een prestigieuze baan; de vicepresident is bijvoorbeeld een belangrijke adviseur van de koning en de voormalige voorzitter Herman Tjeenk Willink werd ook wel de 'onderkoning van Nederland' genoemd.

De Graaf heeft nog geen sollicitatiebrief klaar voor Raad van State-baan

De opvolging van Donner is afgelopen zomer tijdens de formatie besproken tussen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. D66-leider Pechtold heeft De Graaf naar voren geschoven en daar had geen van de aankomende coalitiepartijen bezwaar tegen.

De Graaf zegt nu dat Pechtold hem heeft gevraagd of hij 'mogelijke belangstelling' had voor de baan. "Ik heb gezegd: Ja, ik heb mogelijke belangstelling, maar het speelt nog niet."

Voorgekookte benoeming

Officieel kan iedereen solliciteren, maar in de praktijk besluit de zittende coalitie wie de functie krijgt. Tegen deze ondoorzichtige sollicitatieprocedure groeit het verzet, ook binnen de Raad van State, die al jaren een eigen inbreng wil hebben.

Zes jaar geleden werd de voorkeur van de Raad voor Alexander Rinnooy Kan (D66) door het kabinet aan de kant geschoven. De oppositie, waaronder de huidige regeringspartij D66, vond de benoeming van Donner voorgekookt en niet transparant. De partij zei dat de benoeming het aanzien van het onafhankelijk instituut had beschadigd.

Deze keer moet D66-minister Kajsa Ollongren uiteindelijk de beste kandidaat voordragen. De Graaf heeft al wel de profielschets gelezen. "Daar lijk ik goed aan te beantwoorden. Dus de kwalificaties heb ik, ik moet alleen de beslissing nog nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl