NOS NieuwsAangepast

Economie groeit met 0,5 procent, met dank aan shoppers

De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal opnieuw gegroeid, met 0,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Op jaarbasis bedraagt de groei 2,8 procent. De helft van die groei komt door de hogere uitgaven van consumenten, meldt het CBS.

Er werd meer uitgegeven aan kappers, horeca en aan de inrichting van de woning. Ook waren consumenten meer kwijt aan de gasrekening, omdat het kouder was dan een jaar geleden.

Consumenten nemen de helft van de groei voor hun rekening. Ze hebben ruim 3 procent meer uitgegeven dan een jaar geleden, wat de grootste groei is sinds het begin van deze eeuw.

Het vertrouwen onder consumenten is relatief hoog, de huizenprijzen stijgen en steeds meer mensen hebben een baan. Afgelopen kwartaal was de sterkste banengroei in 10 jaar tijd. Ook het bedrijfsleven is positief. Het producentenvertrouwen bereikte in februari het hoogste niveau ooit. Vooral in de bouw en in de zakelijke dienstverlening groeit de omzet.

Duitsland

Met 0,5 procent is de groei iets teruggevallen ten opzichte van de 0,8 procent een kwartaal eerder. Nederland doet het wel beter dan Duitsland en andere buurlanden. De Duitse economie groeide met 0,3 procent in het eerste kwartaal, een halvering ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Economische groei van Nederland en omliggende landen

Land Groeipercentage kwartaal Groeipercentage jaar
Nederland 0,5 % 2,8 %
België 0,4 % 1,6 %
Duitsland 0,3 % 2,3 %
Frankrijk 0,3 % 2,1 %
Verenigd Koninkrijk 0,1 % 1,2 %

In de hele eurozone kwam de groei volgens de eerste berekeningen uit op 0,4 procent. Een kwartaal eerder was dat nog 0,7 procent. Op jaarbasis is de groei 2,5 procent.

De Nederlandse economie groeit al een paar kwartalen harder dan de buurlanden. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is de sterke groei een inhaalslag na een diepere recessie. Qua totale groei liggen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk nog op Nederland voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl