Grondverf vergeten: twee JSF’s moeten overgeschilderd

De Joint Strike Fighter (JSF). FOTO ARCHIEF

De Joint Strike Fighter (JSF). FOTO ARCHIEF

Omdat de grondverf is vergeten, moeten de twee Nederlandse JSF-testtoestellen worden overgeschilderd. De omissie kan tot corrosie leiden.

De fout is afgelopen najaar ontdekt tijdens regulier onderhoud van de Joint Strike Fighters in de Verenigde Staten. Toen bleek dat bij de productie en assemblage van de panelen per abuis geen grondverf is aangebracht. Dat leidt tot roest in de bevestigingsgaten.

Fabrikant Lockheed Martin gaat het euvel kosteloos herstellen, meldt staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Nederland heeft twee testtoestellen in bezit. Uiterlijk eind 2020 worden deze goed in de grondverf gezet, zodat er geen roestvorming kan optreden.

Nederland krijgt begin 2019 zijn eerste nieuwe JSF-straaljagers. De vliegtuigen worden gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden. De toestellen zijn allemaal voorzien van de juiste grondverf, meldt Visser.

Het euvel leidde ertoe dat de levering van de straaljagers in Amerika enkele weken heeft stilgelegen. Nu er overeenstemming is met Lockheed Martin over de extra verfbeurt worden de toestellen weer afgeleverd.