Witte Huis: 'Hoge dodentol in Gaza enkel en alleen de schuld van Hamas'

© Photo News

© rr

© rr

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Met meer dan vijftig doden en duizenden gewonden was het maandag de bloedigste dag in de Gazastrook sinds 2014. De internationale gemeenschap reageert bezorgd, maar het Witte Huis wijst Hamas als de enige schuldige aan.

Pieter Van Maele

Tienduizenden inwoners van Gaza trokken maandag naar de grens met Israël om er te protesteren, op de dag dat de Verenigde Staten officieel hun ambassade in Jeruzalem openden. Daarop begonnen Israëlische soldaten hen onder vuur te nemen. Er werd massaal traangas afgevuurd, met scherp geschoten en er volgde een luchtaanval op wat het Israëlische leger 'vijf terroristische doelwitten in een militair trainingskamp van Hamas' noemde.

Volgens de Palestijnse hulpdiensten kwamen daarbij minstens 58 betogers om, van wie zes kinderen. Zeker 2.400 anderen raakten gewond. 'De verantwoordelijkheid voor die tragische dodentol ligt enkel en alleen bij Hamas', zei Raj Shah, woordvoerder van het Witte Huis, maandagavond op een persconferentie. 'De radicale islamitische beweging heeft op cynische wijze van de situatie misbruik gemaakt om propaganda te voeren.'

Terwijl onder meer de Europese Unie, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk allen hun bezorgdheid uitten, en Israël én de Palestijnen opriepen 'terughoudendheid' aan de dag te brengen, weigert het Witte Huis zich achter die oproep te scharen. 'Het is niet nodig Israël tot terughoudendheid op te roepen, aangezien Hamas de volle verantwoordelijkheid draagt', vervolgde Shah.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dan weer dat zijn land enkel de eigen landsgrenzen verdedigt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

'VS niet langer bemiddelaar'

President Trump stuurde eerder op de dag een videoboodschap de wereld in naar aanleiding van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarin drukt hij 'de wens om vrede' in de regio uit.

In de regio wordt echter furieus gereageerd op de beslissing van Trump de Amerikaanse ambassade te verhuizen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas spreekt van een 'bloedbad' en heeft voor dinsdag opgeroepen tot drie dagen van rouw en een algemene staking. 'De Verenigde Staten zijn niet langer een bemiddelaar in het Midden-Oosten', zei hij. 'De ambassade is een nieuwe vooruitgeschoven post van kolonisatie'.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde het optreden van Israël in de Gazastrook maandagavond een genocide. 'Wat Israël doet, is genocide. Van welke zijde het ook moge komen, van Amerika of Israël, ik vervloek dit humanitair drama, deze genocide', zei Erdogan aan het door de overheid gecontroleerde nieuwsagentschap Anadolu. Erdogan kondigde drie dagen rouw af voor de maandag omgebrachte Palestijnen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zei maandag 'bijzonder ongerust' te zijn over de escalatie van het geweld in de Gazastrook.

Dialoog

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) riep de strijdende partijen maandag op om 'elk disproportioneel gebruik van geweld te voorkomen en de dialoog voor een duurzame oplossing zo snel mogelijk op te starten'.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Minstens 58 Palestijnen gedood in Gaza op dag van opening nieuwe Amerikaanse ambassade

Bij de protesten aan de grens tussen Gaza en Israël zijn maandag volgens Palestijnse bronnen al zeker 58 Palestijnen gedood, de hoogste dodentol op een dag sinds de start van de demonstraties. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft opgeroepen tot drie dagen van rouw en een algemene staking in de Palestijnse gebieden op dinsdag.

Tienduizenden inwoners van Gaza trokken maandag naar de grens met Israël om er te protesteren, op de dag dat de Verenigde Staten officieel hun ambassade openen in Jeruzalem. Daarop begonnen Israëlische soldaten hen onder vuur te nemen.

Er werd ook een luchtaanval uitgevoerd op wat het Israëlische leger noemt 'vijf terroristische doelwitten in een militair trainingskamp van Hamas', in het noorden van de Gazastrook. Volgens het leger zijn de bombardementen een antwoord op 'de gewelddadige acties van Hamas'.

Volgens de Palestijnse hulpdiensten kwamen al zeker 58 betogers om, van wie zes kinderen. Zeker 2.771 anderen raakten gewond, van wie naar schatting de helft door kogelwonden. Het Israëlische leger zei in een verklaring dat de soldaten volgens 'standaardprocedures' opereren in reactie op '10.000 gewelddadige oproerkraaiers'. Drie doden waren volgens Israël 'militanten'.

Sinds de start van de protesten op 30 maart werden al meer dan 70 Palestijnen gedood door het Israëlische leger, duizenden anderen raakten gewond. De Palestijnse president Mahmoud Abbas spreekt van een 'bloedbad' en heeft opgeroepen tot drie dagen van rouw en een algemene staking in de Palestijnse gebieden op dinsdag. Abbas herhaalde ook zijn veroordeling van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. 'De Verenigde Staten zijn niet langer een bemiddelaar in het Midden-Oosten', zei hij. 'De ambassade is een nieuwe vooruitgeschoven post van kolonisatie'.

Veiligheidsraad

De Palestijnse Autoriteit eist een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Palestijnse diplomaat Saeb Erekat zei dat ze bescherming eisen voor het Palestijnse volk onder de Israëlische bezetting. Ook zal ze zich wenden tot het Internationale Strafhof in Den Haag vanwege de Israëlische nederzettingen.

De VS hebben zich maandag in de Veiligheidsraad verzet tegen een communiqué waarin opgeroepen wordt tot een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad op de Gazastrook. Dat zeggen diplomatieke bronnen. In die ontwerptekst 'uit de Veiligheidsraad zijn verontwaardiging en verdriet over de dood van Palestijnse burgers die hun recht uitoefenden om vreedzaam te betogen'. De raad 'roept op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar die acties, om te garanderen dat verantwoording wordt afgelegd'.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zei maandag 'bijzonder ongerust' te zijn over de escalatie van het geweld in de Gazastrook. 'We zien een vermenigvuldiging van conflicten, de oude conflicten lijken nooit te sterven', aldus Guterres. 'Ik ben bijzonder ongerust over wat er gebeurt in Gaza.' Volgens Guterres toont het geweld aan dat een politieke oplossing absoluut noodzakelijk is. 'Er is geen alternatief voor de tweestatenoplossing', aldus de VN-baas. 'Dat is de enige manier waarop beide volkeren in vrede met elkaar kunnen samenleven.'

Twee gespannen dagen

Maandag en dinsdag vinden grote slotbetogingen plaats in het kader van de Mars van de Grote Terugkeer. Sinds eind maart trekken duizenden Palestijnen naar de grens om hun recht op terugkeer naar het door Israël geannexeerde land op te eisen.

De situatie werd extra gespannen doordat de Verenigde Staten hun ambassade maandag verhuisden van Tel Aviv naar Jeruzalem, in het bijzijn van Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, en haar man, Trumps topadviseur Jared Kushner. De Palestijnen, die Oost-Jeruzalem claimen als de hoofdstad van hun toekomstige staat, noemen die verhuizing onwettelijk. President Trump drukte in een videoboodschap zijn wens voor vrede in het land uit.

Dinsdag viert Israël bovendien zijn zeventigjarige bestaan. Maar de Palestijnen herdenken dan de ‘Nakba’ of ‘catastrofe’, de dag in 1948 waarop honderdduizenden uit hun dorpen en huizen wegvluchtten of werden verjaagd.