RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Volkert van der Graaf spant kort geding aan om te kunnen emigreren

Volkert van der Graaf. Beeld © ANP

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, wil emigreren. Hij spant een kort geding aan tegen Staat om van meldplicht af te komen.

Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Hij moet zich nog wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo moet hij zich één keer in de drie weken melden. 

Van der Graaf wil van die meldplicht af. Het kort geding dient morgen voor de rechtbank in Den Haag.

Elektronische enkelband

De moordenaar van Pim Fortuyn spande meermalen een kort geding aan tegen de in zijn ogen te strenge maatregelen die waren verbonden aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Zo kwam hij onder meer van zijn elektronische enkelband af en hoefde hij geen psychische begeleiding meer te krijgen.

Vorig jaar wilde het Openbaar Ministerie nog dat Van der Graaf weer terug de cel in ging, omdat hij de regels voor zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden. Hij werkte in de ogen van het OM niet goed mee aan de gesprekken met de reclassering. De rechtbank in Amsterdam was het niet met het OM eens en bepaalde dat hij niet terug naar de cel hoefde.

'Liever kwijt dan rijk'

Het OM wil op voorhand niet reageren op het kort geding. Ook het ministerie van Justitie onthoudt zich van commentaar.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten zegt in een reactie: "Het is nu aan de rechter, maar ik ben hem persoonlijk liever kwijt dan rijk. Als hij emigreert naar Paaseiland dan snap ik dat hij zich niet iedere drie weken kan melden. Als hij naar Duitsland vertrekt dan lijkt het mij prima te doen dat hij zich een keer in de drie weken meldt bij de Reclassering. Het kan niet de bedoeling zijn dat hij onder de meldplicht uitkomt."

Ook D66 wil dat Van der Graaf zich aan zijn meldplicht houdt: "De voorwaarden van zijn vrijlating zijn helder, daar hoort nog steeds een meldplicht bij en daar moet hij zich dus gewoon aan houden", zegt Kamerlid Maarten Groothuizen. 

Volgens het CDA bewijst dit maar weer dat 'de voorwaardelijke invrijheidsstelling echt aangepast moet worden.' 

Meer op rtlnieuws.nl:
Volkert van der Graaf hoeft niet terug de cel in