DNA-kindselectie voor alle wensouders via huisarts

Alle Nederlandse stellen met een kinderwens kunnen via de huisarts hun DNA laten testen op de kans op een zeer ernstige erfelijke ziekte bij hun toekomstige kind.

Het UMC Groningen biedt vanaf halverwege deze maand de DNA-dragerschapstest – kosten 950 euro – aan via zes speciaal getrainde huisartsen in het Noorden. De afgelopen jaren is een proef gedaan via die huisartsen waaraan uiteindelijk ruim honderd stellen hebben meegedaan. Zij konden testen of het kind dat ze willen serieus risico loopt op zeventig ernstige ziektes die leiden tot zware lichamelijke klachten, verstandelijke beperkingen, pijn en kans op vroeg overlijden.

Onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek naar de proef is nog niet afgerond maar de eerste resultaten wijzen er volgens prof. dr. Irene van Langen van het UMCG op dat deze succesvol was. De angst was dat de wensouders er psychisch door in de knoop konden raken.

Mocht uit de test blijken dat het betreffende stel een grote kans heeft op een kind met een ernstige ziekte, dan kan dat stel alsnog afzien van een kind, een spermadonor zoeken of overgaan tot embryoselectie na IVF (reageerbuisbevruchting).

Een op 150

Zover is het in de praktijk nog niet gekomen omdat geen enkel ouderpaar dat aan de proef meedeed een ‘positieve’ uitslag kreeg. Dat klopt ook wel met de theorie; in principe loopt een op de 150 stellen kans op een kind met zo’n ernstige ziekte. Maar het onderzoek was ook bedoeld om te zien of ouders en huisartsen er wel mee om konden gaan.

Het AMC en VUmc in Amsterdam bieden eenzelfde test ook al enkele jaren aan, maar zij testen op vijftig ziektes, het UMCG op zeventig. Beide Amsterdamse universitaire ziekenhuizen voeren de test zelf uit, terwijl het UMCG het door huisartsen laat doen.