Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Amfibieën sterven door schimmel uit Zuid-Korea

Amfibieën sterven door schimmel uit Zuid-Korea
Beeld AP

Sinds de jaren 70 kijken onderzoekers stomverbaasd toe hoe amfibieën in Centraal-Amerika massaal verdwijnen. Het fenomeen verspreidde zich over heel de wereld. De oorzaak bleek een schimmelinfectie te zijn en onderzoekers hebben nu de oorsprong ervan ontdekt: Zuid-Korea.

Hoe deze ziekte zich kon verspreiden is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een resultaat van de handel in levende amfibieën vanuit Azië. Frank Pasmans, dierenarts aan de UGent, maakte deel uit van het onderzoeksteam. "De ziekte zorgt voor een infectie op de huid", legt hij uit. "Die huid is echter van levensbelang voor een amfibie, omdat het via die weg ademt en drinkt. Als die geïnfecteerd is, dan sterft het uiteindelijk aan een soort hartaanval."

In theorie kunnen alle amfibieën besmet worden door de schimmel, maar een aantal kikkersoorten in bepaalde regio's loopt het grootste risico. "Vooral in Centraal-Amerika en delen van Australië veroorzaakt de schimmelinfectie grote schade", vervolgt Pasmans. "Er wordt geschat dat er al ongeveer 200 soorten zijn uitgestorven door die schimmel. Er is geen enkele andere ziekte die zulke rampzalige gevolgen heeft teweeggebracht bij gewervelde dieren. Het kan een volledig lokaal ecosysteem verstoren."