Ga naar Content
Noord-Holland

Bushalte Santpoort-Noord twee jaar na dodelijk ongeluk alsnog verplaatst

11 mei 2018, 21.52 uur · Aangepast 11 mei 2018, 23.36 uur
Door: · Foto: HFV Photo Services / Michel van Bergen

SANTPOORT-NOORD Twee jaar nadat er een 79-jarige fietsster werd doodgereden, laat de gemeente Velsen het 'onoverzichtelijke kruispunt' van de Hagelingerweg met het Burgemeester Weertplantsoen in Santpoort-Noord aanpakken. De werkzaamheden beginnen op 22 mei.

Dat blijkt uit een e-mail die de gemeente aan de actiegroep heeft gestuurd. Lid van de actiegroep Yvonne van den Ende heeft een passage uit die e-mail gedeeld op de Facebook-pagina Je bent Santpoorter als.... "Het resultaat van acties voor een veiligere situatie in ons dorp", schrijft ze.

Lees ook: Slachtoffer dodelijke aanrijding is 79-jarige vrouw uit Santpoort-Noord

Kort nadat er in 2016 een nieuw bushokje op het kruispunt was geplaatst, kwam er een 79-jarige fietsster uit het dorp om het leven. Terwijl ze over het fietspad van de Hagelingerweg fietste, werd ze aangereden door een vrachtwagen die afsloeg naar het Burgemeester Weertplantsoen. 

Bij omwonenden rees al snel het vermoeden dat de plek van de abri een rol had gespeeld bij het ongeluk. Het bushokje zou afslaande automobilisten het zicht op het fietspad ontnemen, waardoor zij fietsers (te) laat opmerken. 

"Als ze de bocht maken, schrikken ze vaak van de fietsers die ineens van rechts komen", zei Robert Sabee tegen NH Nieuws. "Hun zicht wordt geblokkeerd." De rechter dacht daar echter anders over, en oordeelde dat het ongeluk niet was gebeurd omdat de abri het zicht belemmerde.

Petitie
Om er bij te gemeente op aan te dringen het bushokje te verplaatsen, startte Van den Ende een petitie. Hoewel die ruim 350 keer werd ondertekend, hield de gemeente Velsen lang voet bij stuk: de locatie van de bushalte zou niet onveilig zijn. 

Pas nadat andere bezorgde Santpoorters spreektijd in de raadsvergadering hadden aangevraagd, kwam de gemeente in actie en gaf een verkeerskundig onderzoeksbureau de opdracht de situatie te onderzoeken. "Eigenlijk kon de wethouder niets anders dan dit toezeggen", blikt Van den Ende terug. "Te meer omdat we bijval kregen van enkele raadsleden."

De conclusies en aanbevelingen uit het onderzoek waren niet mals. Zo werd onder andere geadviseerd de abri naar de andere kant van het fietspad te verplaatsen, en automobilisten zo beter zicht op het fietspad te bieden.  

Aanbevelingen
Medio januari liet Velsen weten die en enkele andere aanbevelingen door te voeren. Zo is er ter hoogte van het kruispunt inmiddels belijning op het fietspad aangebracht en wordt er strenger gehandhaafd op voertuigen die hinderlijk dicht bij het kruispunt staan geparkeerd. 

Van den Ende is blij dat de situatie eindelijk wordt aangepakt. "Persoonlijk ben ik al blij dat het zicht op het fietspad verbetert...", zegt ze tegen NH Nieuws. Toch zouden bewoners van de Hagelingerweg volgens haar liever zien dat de halte wordt opgeheven.

Lees ook: Bewoners Santpoort-Noord zijn boos: gemeente gaat bushokje niet verplaatsen

"Bussen komen met aardige snelheid aanrijden, remmen af en trekken weer op", beschrijft ze de voortdurende 'risicovolle' verkeerssituatie op het kruispunt. 

De werkzaamheden gaan naar verwachting twee weken duren, maar ook na die tijd zullen Van den Ende c.s. 'een vinger aan de pols houden'. "Wij hebben onze tijd en energie gegeven om de situatie daar veiliger te maken dan hij nu is en zullen contact houden met de gemeente over de veiligheid in Sanpoort. Want je wilt er niet aan denken dat zoiets nogmaals gebeurt. Daar zijn we het allemaal over eens." 

Tijdens de werkzaamheden blijft de halte in gebruik. Komende week worden omwonenden door de gemeente geïnformeerd over de werkzaamheden.