Het is rennen voor de bediening bij Strandpaviljoen Vijftien op Texel
NOS NieuwsAangepast

Texel is hot, maar heeft handjes te kort

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Economie

"Het grootste waddeneiland van Nederland, Texel (spreek uit: tes-sel), is geliefd bij Nederlandse en Duitse bezoekers maar is bij anderen relatief onbekend. Het eiland herbergt beschermde duinlandschappen, wildreservaten, glorieus verlaten witte stranden en dennenbossen."

Een ode aan Texel door de redactie van Lonely Planet. De beroemde blauwe reisgids plaatste het eiland eind 2016 op de lijst van Europese topbestemmingen. Een opsteker voor de toerismebranche. Veel ondernemers hebben sindsdien hun strandtent, winkel of camping uitgebreid.

Maar die ondernemers lopen nu tegen een probleem aan: ze kunnen niet genoeg personeel vinden. Volgens uitzendbureau Randstad stonden er in het eerste kwartaal van dit jaar 630 vacatures open op Texel, waarvan ruim 500 op mbo-niveau of lager. Vooral in de horeca is een nijpend tekort aan handjes. Bedieningsmedewerkers en koks worden het meest gezocht.

Overkanters

En waar haal je zo snel honderd koks vandaan? Niet van Texel zelf, dat is wel duidelijk, vertelt wethouder toerisme Hennie Huisman. "De bevolkingssamenstelling op het eiland verandert. We hebben steeds minder jongeren en steeds meer gepensioneerden. Het aantal werkenden onder onze bevolking is gewoon kleiner geworden."

Ook Joost Heijens ziet dat. Hij is recruiter voor Randstad op Texel. "Iedereen die op het eiland woont, zeker de jeugd, is al aan het werk. We moeten dus 'overkanters' hierheen halen. Dat is echt lastiger dan vorig jaar. Er zijn een hoop mensen nodig en die mensen hebben op het vaste land al meerdere werkgevers om uit te kiezen."

Heijens benadrukt dat het werken op Texel ook een avontuur is. "Het is niet zomaar een baan, je gaat gedurende een periode werken en wonen op het eiland. Dat past niet bij ieders privésituatie."

Containerwoningen

Een bijkomend probleem is de huisvesting. "We hebben hier relatief dure koopwoningen en weinig huurwoningen", zegt wethouder Huisman. "Niet iedereen die hier komt werken heeft een woning nodig, sommigen gaan iedere dag met de boot, maar dat is geen optie als je in de horeca werkt. De laatste boot gaat 's avonds om 21.00 uur."

De gemeente start in het najaar een koksopleiding. Omdat het gebrek aan woonruimte zo groot is, bouwt de plaatselijke woningcorporatie twintig containerwoningen voor de deelnemers, pal naast het gemeentehuis in Den Burg.

Een van de grootste werkgevers van het eiland, De Krim (dat twee bungalowparken, campings en een golfbaan uitbaat), hoopt volgend jaar een aantal kersverse koks te kunnen inzetten. Volgens directeur Iwan Groothuis is het in de zomer een uitdaging om de roosters rond te krijgen, maar in het voor- en naseizoen is het helemaal lastig.

Inchecken op vakantiepark De Krim op Texel

"Ons personeel maakt overuren, werkt zes dagen per week", aldus Groothuis. "We hebben een nieuw restaurant dat we eigenlijk zeven dagen per week open willen gooien, maar daar hebben we niet de mensen voor. We zijn nu maar drie dagen open."

Horecaondernemer Joost Hoogenbosch zit in hetzelfde schuitje. Hij opende onlangs een tweede strandtent, maar houdt beide paviljoens de komende weken soms een paar dagen dicht. Dan kunnen de dertig personeelsleden even bijkomen. Het kost hem 4000 tot 5000 euro aan omzet per dag.

"Idealiter zou ik nog tien scholieren en vijf fulltime medewerkers aannemen. Op het moment loop ik zelf in de bediening", vertelt Hoogenbosch. "Maar ik mag mezelf gelukkig prijzen. Ik heb de meeste vacatures voor kok kunnen invullen."

Om het werken bij zijn zaken aantrekkelijker te maken, wil de ondernemer voor volgend jaar een huis kopen waarin zijn seizoenskrachten kunnen verblijven. En het liefst schaft hij nog meer vastgoed aan. "Starterswoningen voor gezinnen, zodat ik meer professionals naar het eiland kan halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl