U blokkeert onze banners :(

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want Nieuwskoerier.nl is mede dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Help ons door Nieuwskoerier.nl te whitelisten

Wetenschap
  • 7
Dat dit piepkleine land een voortrekkersrol heeft, is haast niet te bevatten. Rond 1900 kwamen hier de eerste collectieve landbouwnederzettingen grotendeels met steun van het JNF. Het streven was om het land wat ons zo dierbaar is met eigen handen te bewerken en voedsel te laten voortbreng ...

ongeveer 1 jaar geleden door nietzsche

REAGEER MET EEN EMOJI
15

Daar kan de rest daar ook van profiteren als ze dat willen maar ze willen alleen hun kinderen zelfmoordaanslagen laten plegen

1 wijs    
ongeveer 1 jaar geleden door wijs
14
Meld

Zout toch eens op met die zandbak propaganda.

2 Moetffmijneikwijt    
ongeveer 1 jaar geleden door Moetffmijneikwijt
14
Meld

Iedere keer weer diezelfde propaganda artikelen, maar niemand die uitlegt wat er nu precies zo revolutionair is, om welke techniek het gaat en hoe men dit duurzaam wil doen met de beperkte waterreserves. Als geoloog heb ik hier veel meer vragen dan antwoorden.

3 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
13
Meld

@2
Niet zo boos! Je lijkt wel jaloers! question
De joden vonden bepaalde technieken uit die grote delen van de woestijn tot productief, rendabel landbouwgebied omtoverden. Nee, de arabieren vonden dat NIET uit, en sommigen kunnen daar maar niet mee leven..!
De arabieren doen nauwelijks iets werkelijk nuttigs met hun geld. Met alle honderden miljarden verdiende oliedollars hadden ze al hun woestijnen allang tot mooi landbouwgebied kunnen omvormen. In plaats daarvan kopen ze arbeidskrachten goedkoop in ui Azië en laten hen giga-paleizen, enorme hotels en fonteinen in de woestijn bouwen. Met dure steensoorten, gouden kranen... Niet echt nuttig voor de lange termijn voor iedereen. Het zijn net kinderen die opeens een tientje krijgen; ze weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen, dan.

Israël bekeek dat slimmer, besefte dat met zulke boze Buren de hulp nooit zou komen, en dat ze het zelf moesten regelen, om te overleven. En dat is ze gelukt. Loop maar eens een middag op de Karmelmarkt in Tel Aviv. Alles ligt er, meer dan wat hier in de winkels ligt. En het leuke is: joden, druzen, moslims, christenen, ze staan letterlijk zij aan zij om hun waar aan te prijzen.

Maar in Nederland zit een kluppie jaloerse mensen hun nagels te verbijten....

4 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
12
Meld

@3
nou, gewoon even Google-en zou ik zeggen.

5 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
11
Meld

@4
Ik citeer een stukje ( onzin ) van je...Israël bekeek dat slimmer, besefte dat met zulke boze Buren de hulp nooit zou komen, en dat ze het zelf moesten regelen, om te overleven

De eerste collectieve landbouwnederzettingen grotendeels met steun van het JNF.

6 loki zegt    
ongeveer 1 jaar geleden door loki zegt
13
Meld

@4 jaloers op primitieve geïndoctrineerde Sprookjesaanhangers?... NOOIT!

7 Moetffmijneikwijt    
ongeveer 1 jaar geleden door Moetffmijneikwijt
13
Meld

@5

Reeds maanden geleden al gedaan toen dit bericht hier voor het eerst werd geplaatst. Ik kom alleen nieuwsbronnen als bovenstaande tegen en ben dus niets wijzer geworden.

8 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
10
Meld

@8
5 google alleen op...Vlaamse vrienden van Israel question...daar staat dat soort prut.

9 loki zegt    
ongeveer 1 jaar geleden door loki zegt
13
Meld

@6
Als je meteen (weer) roept dat ik "onzin" schrijf, ben ik alweer metéén klaar met je. OF je gedraagt je en probeert een normale discussie te voeren, of ik zal je moeten negeren. Ik praat niet langer met scheldende lieden die meteen maar in de aanval gaan. Vandaag genoeg drek over me heen gehad, het is klaar. Duidelijk?!

@8
Ik kan me dat nog vaag herinneren. Ik stel voor dat je dan voor antwoorden even contact opneemt met het Israëlische ministerie van Landbouw. Die hebben vast wel antwoord op je vragen. Succes!

10 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
9
Meld

@10
Aanval en kritiek kun jij maar niet uit elkaar houden he?
Scheldende lieden...wijs even aan waar ik scheld.
Vandaag genoeg drek over me heen gehad schrijf je.....wel eens gehoord van...actie / reactie?
Dus...echt duidelijk is het niet voor me question

11 loki zegt    
ongeveer 1 jaar geleden door loki zegt
13
Meld

@11
Laatste reactie: je schreef dat ik "onzin" schreef, maar onderbouwde dat totaal niet. Dat is dus schelden. Had het onderbouw met steekhoudende argumenten en we hadden een normale discussie. Dus Of je zegt "sorry, niet zo bedoeld, maar ik bedoelde...." of je houdt gewoon je mond dicht en stopt met zuigen.

De drek was een actie tegen mij, mijn commentaar een reactie. Je weet duidelijk niet oorzaak en gevolg uit elkaar te houden.

Heb je nog iets ON-topic, of niet?!

12 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
9
Meld

@12
Kort lontje he?...wie denk je te zijn om mij de les te lezen??

Ik onderbouwde het met......De eerste collectieve landbouwnederzettingen grotendeels met steun van het JNF......dus niet gaan roepen dat ze het zelf allemaal gedaan hebben!

Als iemand zoiets schrijft...dan is dat voor mij dan ...onzin / drek...noem maar op.....en als jij je dan aangesproken voelt....tja....niet mijn probleem....duidelijk?!

13 loki zegt    
ongeveer 1 jaar geleden door loki zegt
12
Meld

@10

- "Ik kan me dat nog vaag herinneren. Ik stel voor dat je dan voor antwoorden even contact opneemt met het Israëlische ministerie van Landbouw. Die hebben vast wel antwoord op je vragen. Succes!" -

Dat is mij teveel moeite. Als er geen wetenschappelijke publicatie van is in de hydrologie wereld waar ik vanuit mijn opleiding bekend mee ben, dan beschouw ik het als niet-bestaand.

14 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
9
Meld

@14

Dat zal er vast wel zijn, maar nogmaals: het zal effe zoeken zijn. Tamelijk specialistisch werk, dit.

15 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
5
Meld

@14

Binnen een minuut 2 minnen voor een zuiver rationele reactie. Jammer dat de emoties hier overheersen.

16 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
11
Meld


214

Tja, er zijn veel religieus getinte sites die er over praten. Heb ik niet veel mee; liever gewoon wetenschappelijke feiten. De Wiki-pagina kan een startpunt zijn:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Druppelirrigatie

Ik heb ooit eens gelezen dat de Israëliërs het idee kregen uit opgravingen van duizenden jaren irrigatiebuizen. In ieder geval; het is een mooi systeem -wat tegenwoordig ook flink aan de arabieren wordt verkocht.

question

17 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
3
Meld

* Verwijderd door de redactie *

18 loki zegt    
ongeveer 1 jaar geleden door loki zegt

@15

Dat is het zeker, ik ben er vanuit mijn achtergrond zee in geinteresseerd. Het heeft de koppeling met meteorologie en luchtvaart waarmee wij elkaar reeds hebben getroffen bij de eeuwige chemtrail discussie op het oude nujij.

Verwoestijning en het verzilten van aquifers zijn enorme problemen waar zelfs Nederland mee te maken heeft nu. Als Israel op duurzame wijze grootschalig landbouw in woestijgebied kan uitvoeren, dan is dat groot nieuws waar zelfs nederland van kan leren.

19 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
10
Meld

@18

Ik schat hem wat waardiger in dan dit, ik heb het vermoeden dat er 2 lurkers zitten te spammen.

20 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
10
Meld

@19
Trek je niets aan van 'minnen' en van trollen; dit forum is oorlogsgebied, helaas. De moderatie is summier en te vaak ERG traag. Dat maakt dat het onkruid lekker groeit -helaas.

Ik vind het druppelsysteem erg mooi; zag het in Israël in werking. Mooi systeem en enorm waterbesparend. Ik zou het nog veel mooier vinden als Israël het druppelsysteem onderdeel maakt van kassen met LED-verlichting, en da met hydrocultuur. Enorm ruimtebesparend, een mooi inert systeem wat ziektes, slecht weer en andere negatieve effecten buiten houdt. Ik denk dat dit voor de hele wereld de toekomst van de voedselvoorziening kan worden...
Meer over "urban farming" op: https://www.bright.nl/trends/artikel/3935736/met-urban-farming-gaat-landbouw-de-lucht

21 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
4
Meld

@1
Zeur toch niet zo, t zijn de Joodse kolonisten zelf die ooit begonnen zijn met aanslagen daar.

22 mening    
ongeveer 1 jaar geleden door mening
7
Meld

In 1800 stond het halve land vol met fruitboomgaarden, olijven en wat al niet meer. Het is niet zo dat dit pas in 1900 begon.. het is van oudsher een relatief vruchtbaar stukje MO.

23 Oebie    
ongeveer 1 jaar geleden door Oebie
9
Meld

Toen de giro door Israël ging, hadden de commentatoren over dit systeem.

24 Benzardi    
ongeveer 1 jaar geleden door Benzardi
0
Meld

@22

Dat is de arabische versie, dat weet je, he?

25 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
5
Meld

* Verwijderd door de redactie *

26 Oebie    
ongeveer 1 jaar geleden door Oebie

@25
Je hebt altijd 3 versies,
2 versies van de betrokken partijen, en eentje van min of meer onafhankelijken.....

Ik kies er voor die van de onafhankelijken hoger in te schatten. U blijkbaar standaard voor de versie van 1 van de strijdende partijen....

27 mening    
ongeveer 1 jaar geleden door mening
2
Meld

@27
Onzin en off-topic. Zelfs een topicje over het Iraëlische waterdruppelsysteem wordt met jouw reactie al een oorlogje. Daar stop ik dus mee, waanzin.

28 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
3
Meld
29 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
3
Meld

@29

'christenen voor israel', dat is dus wat ik bedoel met propagandaartikelen. Je kunt van zo'n bron niet verwachten enigszins neutraal nieuws te leveren.

30 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
2
Meld

@30 Er bestaat geen neutraal nieuws. Alles is gekleurd.

En dat is geen probleem, zolang als de feiten maar kloppen.

31 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
4
Meld

* Verwijderd door de redactie *

32 E.Meel    
ongeveer 1 jaar geleden door E.Meel

@31

Je mist nog een zeer belangrijk onderdeel: de feiten moeten niet alleen kloppen, maar ook volledig en inzichtelijk zijn.
Immers, hoe wil je anders een volledig plaatje krijgen ipv propaganda?

Jij stelt dat dit 'kloppende feiten' zijn, laat ons dan zien hoe en waar wij dit kunnen verifieren.

33 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
2
Meld

@19 "Dat is het zeker, ik ben er vanuit mijn achtergrond zeer in geïnteresseerd."

Maar het mag niet teveel moeite zijn... ( @10 ) Lui ding! question

Hieronder link van de Israëlische overheid:

http://www.water.gov.il/Hebrew/Pages/Water-Authority-Info.aspx

Dan krijg je een lijst van publicaties in het Engels. Wellicht valt er door te linken of zo.

34 Hans Brinker    
ongeveer 1 jaar geleden door Hans Brinker
0
Meld

@34

Merci, de data stelt dat door het overmatig gebruik van water in de landbouw het land verdroogd met als gevolg brak grondwater en krimpende meren. Het is deze teruggang die de innovatie om zuiniger met water om te gaan drijft.

35 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
2
Meld

@35 Jah, het hele gebied is sowieso aan het verdrogen.
En de aanvulling (regen/rivieren) is mondjesmaat.
Ontzilten van water voor landbouw is (nog) te duur en van het grondwater kunnen ze beter afblijven (verzilting bodem).
Dus ik ben ook wel benieuwd eigenlijk.

36 Hans Brinker    
ongeveer 1 jaar geleden door Hans Brinker
0
Meld

Alle landen aan de Jordaan onttrekken teveel water aan de rivier en de bodem. Daarom is Israël naarstig op zoek naar alternatieven: ontziltingsinstallaties en dit druppelsysteem zijn al goede stappen.
https://www.technischweekblad.nl/nieuws/mega-ontziltingsinstallatie-in-israel/item3642

37 weerman    
ongeveer 1 jaar geleden door weerman
2
Meld

Dus gezien de ontziltingstechnieken en de mogelijkheid om water uit de lucht te halen kunnen we niet meer spreken over gebrek aan zoet water.

38 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
2
Meld

@36 Waarom zou ontzilt zeewater te duur zijn voor de landbouw als het 0,05 cent per liter kost?

Zeker met het zeer efficiente druppel irrigatiesysteem is de prijs geen enkel probleem.

39 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
2
Meld

@39 0,05 cent per liter? Ik hoop het niet. Dat is 50 euro per m3! LOL

De link in 37 heeft het over 0,52 per m3. Dat is ook nog veel te duur voor landbouw. Maar ik hoop dat het Israël lukt de prijs flink naar beneden te krijgen.

40 Hans Brinker    
ongeveer 1 jaar geleden door Hans Brinker
0
Meld

@35 En wat er ook in staat is dat toen Israel wegging uit gaza er direkt 3000 bronnen geslagen werden, en nu (hè wat gek, je verwacht het niet) komt er zout water uit die bronnen vandaan.

Maar met een literprijs van 0,05 cent is zeewaterontzilting een simpele en goedkope oplossing.

41 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
2
Meld

@40 Pak anders even je rekenmachientje er bij. 0.05 cent per liter is 50 cent per kuub.

42 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
2
Meld

@42 Rekenmachientje? LOL

Uhmm..... 0,05 cent per liter is 0,50 cent per 10 liter is 5 euro per 100 liter is 50 euro per 1000 liter (1 m3)

I've got to shower and go. Woolies opens at 7 am.
Bye bye.

43 Hans Brinker    
ongeveer 1 jaar geleden door Hans Brinker
0
Meld

@40 50ct per m3 te duur? Voor een euro kan je 2000 liter water op je aardappelplant druppelen.

Het lijkt me dat dat toch wel erg overdadig is.

Dus de waterkosten zullen een fractie van de kosten van de produkten zijn.

44 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
2
Meld

@44 Ik kom er later wel op terug. I've got to go now.

45 Hans Brinker    
ongeveer 1 jaar geleden door Hans Brinker
0
Meld

@43 Had nou toch maar dat rekenmachientje er bij gepakt.

"0,05 cent per liter is 0,50 cent per 10 liter" Zo ver ben ik het nog met je eens. Maar dan zeg je: "0,50 cent per 10 liter is 5 euro per 100 liter" En hier ga je vreselijk de fout in. 0,50 cent per 10 liter is geen "5 euro per 100 liter" maar 5 CENT per 100 liter. Je gaat hier dus met een factor 100 de fout in.

Geeft niks, het is laat, ik zal het voor deze keer door vingers zien, maar laat het niet nog is gebeuren! question

46 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
2
Meld

@46 OMG leer eens rekenen! LOL
Als 1 liter 0,05 cent kost hoeveel kost dan 1000 liter?

Type maar in: 0,05 x 1000 = 50

http://www.onlinerekenmachine.com/

47 Hans Brinker    
ongeveer 1 jaar geleden door Hans Brinker
0
Meld

@47 Nou ga je echt te ver Hans. Ik kon het net nog door de vingers zien, maar nu maak je het me wel ERG moeilijk.

Ja, 0,05 x 1000 = 50.

MAAR: 0,05 CENT x 1000 = 50 CENT. (en dus niet euro's)

Snap je 'm nu??

48 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
2
Meld

@41

- "En wat er ook in staat is dat toen Israel wegging uit gaza er direkt 3000 bronnen geslagen werden, en nu (hè wat gek, je verwacht het niet) komt er zout water uit die bronnen vandaan." -

Als je ook maar iets van hydrologie afweet dan had je geweten dat dit mede door Israel's waterzucht is gekomen.

49 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
0
Meld

@41

Waar lees je dit eigenlijk?

50 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
0
Meld

@49 Dus even kort samengevat: De filistijnen slaan 3000 bronnen in een klein gebied aan de kust en trekken al het zoete water weg, waardoor het totaal verzilt, en dat is de schuld van Israel??

51 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
3
Meld

@48 haha, jah dan wel. Reken dan gewoon per m3.

Maar goed, ik hoop dat het Israël lukt. En nu ben ik ECHT weg! question

52 Hans Brinker    
ongeveer 1 jaar geleden door Hans Brinker
0
Meld

@50 Hans postte dit in @34 ; Hieronder link van de Israëlische overheid:

http://www.water.gov.il/Hebrew/Pages/Water-Authority-Info.aspx

En daarin staat onder de heading: Water Issues Between Israel and the Palestinians de volgende link: http://www.water.gov.il/Hebrew/ProfessionalInfoAndData/2012/22-Water-Issues-Between-Israel-and-the-Palestinians.pdf en daar kan je dat in vinden.

53 Uzi    
ongeveer 1 jaar geleden door Uzi
3
Meld

@51

Wanneer je beiden uit hetzelfe aquifer zit te pompen zeker ja, helemaal gezien het enorme waterverbruik in de landbouw in die jaren, wat je ook in de rapporten kunt zien.

54 Pegasus    
ongeveer 1 jaar geleden door Pegasus
0
Meld

De christenen waren pionier in de verdrijving van andere volkeren. Daar heeft Israël veel van geleerd, ze zijn er zelfs het slachtoffer van geweest. Maar ze hebben een inhaalslag gemaakt en staan u ook hun mannetje op dat terrein.

55 samcash    
ongeveer 1 jaar geleden door samcash
12
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Guido den Aantrekker boos over hoofddoek in P...
“Hoe voorspelbaar: vrouw met hoofddoek in he...

23 uur geleden door Moskowfiets

Kim Kardashian keert zich tegen Zwarte Piet
Kim Kardashian-West, een Amerikaanse vrouw me...

23 uur geleden door Moskowfiets

Peiling: positie Rutte verzwakt
De electorale aantrekkingskracht van premier...

1 dag geleden door Telegraaf

Rotterdam keert zwarte piet definitief de rug...
De eerste intocht van Sinterklaas in Rotterda...

15 uur geleden door Waarheid, gewoon zoals het is

Den Bosch - Excelsior gestaakt wegens racisme
De wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior...

19 uur geleden door RTL Nieuws


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Truffelaar
George Soros heeft “connecties” met de Oe...
@13 Zure ouwe zemelaars komt eerder denk ik....

minder dan een minuut geleden door Truffelaar

Kees Klapzand
Bewijs voor machtsmisbruik duikt op in toesla...
@4 Zou het niet zo zijn geweest, We hebben he...

1 minuut geleden door Kees Klapzand

blandurego
Scheidsrechter legt FC Den Bosch - Excelsior ...
Dit zijn duidelijk de kanker in onze samenlev...

1 minuut geleden door blandurego

Gratiebarmhart
Bob zoekt op zijn 87ste werk anders kan hij d...
@21 ex en kinderen ja ja hmm hmm nog beter......

1 minuut geleden door Gratiebarmhart

Gremdaat
George Soros heeft “connecties” met de Oe...
@12"Wat zou jij en vriendjes zijn zonder Pr...

1 minuut geleden door Gremdaat

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig