Direct naar artikelinhoud

Facebook maakt verwijdering 'napalmmeisje' na kritiek ongedaan

Facebook heeft felle kritiek gekregen na het verwijderen van een de beroemde foto uit de Vietnamoorlog, waarop een naakt meisje is te zien. Het beleid van Facebook verbiedt bloot, en dus ook als het gaat om het destijds 9-jarige 'napalmmeisje' Kim Phúc. Als tegenactie wordt de foto massaal op Facebook gedeeld.

De foto met Kim Phúc die Facebook niet kon waarderen.Beeld AP

De grootste krant van Noorwegen, Aftenposten, heeft Facebook en topman Mark Zuckerberg aangesproken op het onterecht verwijderen van posts met een beroemde foto van de Vietnamoorlog. In een open brief beschuldigt de krant Facebook van 'machtsmisbruik'.

Facebook reageerde vrijdagavond op de kritiek, en maakte via een woordvoerder bekend de verwijdering ongedaan te maken, vanwege de 'status van de foto als iconisch beeld', en de historische betekenis ervan.

Een van de gecensureerde posts is van de Noorse premier Erna Solberg die de foto vrijdag, na de kritiek van Aftenposten, deelde op haar Facebook-pagina. Fotograaf Nick Ut maakte de foto na een Zuid-Vietnamees bombardement met napalm. Te zien is hoe bewoners van het dorp Trang Bang via een weg een veilig heenkomen zoeken na de luchtaanval. Centraal op de foto staat het beroemd geworden meisje.

Facebook zei zich eerder te realiseren dat dit een iconische foto is. 'Het is echter moeilijk om onderscheid te maken tussen het toestaan van een foto van een naakt kind in één situaties en niet in andere situaties', volgens een woordvoerder van Facebook. 'We proberen de juiste balans te vinden waarbij we mensen in staat stellen om zichzelf te uiten, terwijl we tegelijkertijd een veilige en respectvolle ervaring bieden voor onze wereldwijde gemeenschap. Onze oplossingen zullen niet altijd perfect zijn, maar we blijven proberen om ons beleid en de manier waarop we dit toepassen te verbeteren.'

De AP-fotograaf won een Pulitzerprijs voor de foto, die in 1972 ook werd gekozen tot World Press Photo van het jaar. 'Het Napalmmeisje', zoals de foto is gaan heten, groeide uit tot een iconisch beeld van de oorlog in de jaren zestig en zeventig. Facebook greep echter in toen de Noorse schrijver Tom Egeland een artikel over historische oorlogsfoto's plaatste op Facebook. Zijn post, waarin de beroemde foto was opgenomen, werd verwijderd en Egeland werd ook nog eens door Facebook geschorst.

Toen Aftenposten berichtte over de schorsing en hun artikel, mét dezelfde foto, plaatste op Facebook werd ook de krant getroffen door een sanctie. Facebook vroeg de krant de foto 'of te verwijderen of te blurren'. 'Elke foto van personen waarop hun geslachtsdelen zijn te zien, of van vrouwelijke borsten, zal worden verwijderd', verklaarde Facebook.

Nog voor de krant kon reageren, aldus hoofdredacteur Espen Egil Hansen, werd de post met het gewraakte artikel verwijderd van de eigen Facebook-pagina door de social media-reus. Tot grote woede van de hoofdredacteur en zijn journalisten.

Iconische foto's

De foto van de verdronken Syrische peuter Aylan veranderde op slag onze kijk op het vluchtelingendrama op de Middellandse Zee. Het neemt plaats tussen die andere iconische beelden die leidden tot een waarlijke omslag in ons denken. Zoals de Vietnam-foto van de 9-jarige Kim Phúc uit 1972. Lees dit artikel van Volkskrant-verslaggevers Rolf Bos en Stieven Ramdharie over beelden die alles veranderen.

'Autoritaire manier'

'Ik ben ontstemd, teleurgesteld, zelfs bang, over wat je op het punt staat te doen met een steunpilaar van onze democratische samenleving', aldus Hansen in zijn open brief tegen Zuckerberg. 'Ik ben bezorgd dat 's werelds belangrijkste medium vrijheid beperkt in plaats van proberen het te verruimen. Dit gebeurt af en toe op een autoritaire manier.'

Volgens de hoofdredacteur laat de handelwijze van Facebook zien 'dat het niet in staat is het verschil te zien tussen kinderpornografie en beroemde oorlogsfoto's. Ik denk dat u uw macht misbruikt.' Hij betoogt dat dit soort besluiten 'stupiditeit bevorderen en het dichterbij brengen van mensen zal laten mislukken'.

Op de Vietnam-foto staan behalve Kim Phúc ook twee broers, een neef en een nicht. Het schokkende beeld van het ernstig verbrande meisje groeide uit tot dé foto van de Vietnam-oorlog. 'Meisje (9), overleeft napalm-verwondingen', was toen de kop van het artikel dat AP de wereld instuurde. 'Té heet, té heet', schreeuwde Phúc huilend op de snelweg. Ut was toen niet de enige fotograaf op Highway 1. Maar hij was wel de enige die 'het beslissende moment' wist vast te leggen.

Twitter bericht wordt geladen...

Kim Phúc samen met fotograaf Nick Ut in 2012 in Californië.Beeld AP