Direct naar artikelinhoud
Iran

Protest breidt uit: Iraanse vrouwen gaan zonder verplichte hoofddoek straat op

Protest breidt uit: Iraanse vrouwen gaan zonder verplichte hoofddoek straat op

Sinds 1979 is het dragen van de hijab verplicht voor vrouwen in Iran. Tegen die maatregel komt echter meer en meer protest: zowel mannen als vrouwen vinden de wet een schending van de keuzevrijheid. Steeds meer progressieve vrouwen wagen zich dan ook zonder hijab buiten de deur, en roepen zoveel mogelijk anderen vrouwen op hetzelfde te doen. 

Iraanse vrouwen die zich in het publieke leven begeven zonder hijab op hun hoofd riskeren zware boetes en zelfs celstraffen. Toch laten steeds meer progressieve vrouwen zich door die bestraffing niet langer intimideren. Al enkele maanden duiken er regelmatig protesten op. Zo schoren verscheidene vrouwen al hun haar af, en droegen ze mannenkleren om aan de zedenpolitie te ontsnappen, riepen ze toeristen op geen hijab meer te dragen als teken van verzet tijdens hun bezoek aan het land en postten ze foto's van zichzelf op sociale media zonder hoofddoek. 

De progressieve vrouwen stonden in hun verzet trouwens niet alleen: ze kregen ook de steun van hun mannelijke wederhelften. Onder de hashtag #meninhijab verschenen enkele maanden geleden tal van foto’s met daarop mannen gehuld in een hijab, soms samen met hun vrouw, moeder of dochter zonder hoofddoek. Met de campagne wilden de mannen – samen met de Iraanse activiste en journaliste Masih Alinejad – aanklagen dat hun vrouwen nog steeds gebukt gaan onder een discriminerend verbod.

Twitter bericht wordt geladen...

"Verhef jullie stem" 

De strijd tegen het verbod gaat ook vandaag nog onverdroten verder. Steeds meer vrouwen verschijnen in het Iraanse straatbeeld zonder hijab op hun hoofd. Op My Stealthy Freedom – een georganiseerde campagne tegen het hijab-gebod – verscheen vandaag een filmpje waarin een Iraanse vrouw zich zonder hoofddoek in het publieke leven begeeft. Ze roept gelijkgestemde vrouwen op om hetzelfde te doen. “Ik als Iraanse vrouw kan niet accepteren dat ik een hoofddoek moet dragen. Het is triest dat in dit land mijn keuzevrijheid blijkbaar nog altijd niet gerespecteerd wordt.”

'Het verbod is ook een belediging voor de mannen van mijn land omdat het veronderstelt dat ze zonden zullen begaan, als vrouwen zich niet bedekken'

Naast discriminerend voor vrouwen, noemt de vrouw het verbod ook een belediging voor de mannen in haar land, omdat het veronderstelt “dat vrouwen zich moeten bedekken, zodat mannen zich niet aan een misdrijf zouden bezondigen”.

“Aan alle vrouwen die zich net zo voelen als ik, vraag ik: laat je stem horen, en spreek je uit tegen de hijab-wetgeving. Aan alle mannen vraag ik: steun je vrouw, moeder of dochter. Laten we ons in dit gevecht verenigen tot één blok.”