Direct naar artikelinhoud

Dijsselbloem: Griekenland moet vaart maken met financiële hervormingen

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem vanmiddag in Bratislava.

Griekenland heeft deze zomer 'veel tijd verloren' met het uitvoeren van de beloofde hervormingen en privatiseringen in ruil voor EU-noodsteun. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van financiën vandaag tijdens een bijeenkomst in Bratislava. "De vakantie is voorbij. Laten we de kampeerspullen inpakken en weer aan het werk gaan."

De ministers van financiën uit de eurozone (eurogroep) bespreken in de Slowaakse hoofdstad onder meer de vorderingen die Athene maakt in de bank- en energiesector, en met de verkoop van staatseigendommen. Als de Grieken op schema liggen, krijgen ze deze maand 2,8 miljard euro uit het steunpakket van in totaal 86 miljard euro, dat vorig jaar werd toegekend.

Dijsselbloem wees Griekenland ook op zijn begrotingsverplichtingen. "Je kunt niet zomaar zeggen: ik ben er klaar mee." Hij reageerde daarmee op een 'antibezuinigings'-top die premier Alexis Tsipras vrijdag in Athene heeft belegd met onder anderen de Franse president Francois Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi.

De Griekse minister van financiën Euklides Tsakalotos beloofde zijn EU-collega's vandaag vaart te zetten achter de geplande hervormingen die Griekenland op de been moeten helpen.

Voor de zomer ging het nog goed met de planning en kreeg Griekenland 7,5 miljard euro uitgekeerd. Het kreeg toen bovendien uitstel tot september om nog wat zaken op orde te stellen.