RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Noord-Korea laat drie Amerikanen vrij: 'Ze lijken in goede gezondheid'

Kim Dong-chul, een van de Amerikanen die vastzit in Noord-Korea Beeld © AFP

Zoals verwacht heeft Noord-Korea drie Amerikaanse gevangen vrijgelaten. Volgens president Donald Trump lijken de mannen in goede gezondheid te verkeren.

De drie Amerikaanse mannen vliegen terug naar de Verenigde Staten met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die op bezoek was in Noord-Korea. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd.

'Groot genoegen'

"Het doet mij genoegen u te kunnen meedelen dat minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in de lucht is en op zijn weg terug uit Noord-Korea met de drie geweldige heren, waar iedereen zo naar uitkijkt. Ze lijken in goede gezondheid te verkeren. Ook een goede ontmoeting met Kim Jong-un. Datum & Plaats afgesproken", aldus Trump op Twitter.

Twee maanden geleden zouden de Noord-Koreanen hebben besloten om de Amerikanen vrij te laten. De drie Amerikanen waar het om gaat zijn zakenman en zendeling Kim Dong-chul en Kim Sang-dok en Kim Hak-song, die beiden aan de universiteit in Pyongyang werkten.

Positief effect

Zuid-Korea toonde zich blij met de vrijlating en zei te verwachten dat de actie een positief effect zal hebben op de ontmoeting tussen Trump en Kim. De Zuid-Koreaanse regering riep Pyongyang meteen op ook zes Zuid-Koreanen vrij te laten die het gevangen houdt.

Wat wil Noord-Korea, wat wil Kim?

Wat is er toch aan de hand met Kim Jong-un? Het ooit zo geïsoleerde Noord-Korea zoekt steeds meer contact met het Westen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Noord-Korea zet Amerikaans staatsburger vast