Minister van Defensie Bijleveld (CDA), archieffoto
NOS NieuwsAangepast

Bijleveld: zaak-Kroon kent alleen maar verliezers

Minister Bijleveld roept mensen op om hun verhalen over een mogelijke ontvoering van militair Marco Kroon in 2007 niet meer in de media te doen, maar zich "netjes" bij het Openbaar Ministerie te melden. "Deze zaak kent alleen maar verliezers", vindt ze.

Bijleveld wijst erop dat de zaak van Kroon, die in 2009 de hoogste militaire onderscheiding kreeg voor heldhaftig optreden in Afghanistan, door het OM wordt onderzocht. Laten we nou rustig afwachten wat daaruit komt. Tot die tijd kan ik er niks over zeggen."

Ze vindt het vervelend dat anderen kennelijk de behoefte voelen om er met de pers over te praten. "Ik hoop van harte dat ze dat niet meer doen."

'Geen bewijs'

De Volkskrant meldt vandaag dat het ministerie van Defensie geen bewijs heeft gevonden dat Kroon in Afghanistan kort ontvoerd is geweest en daarna zijn gijzelnemer heeft gedood. De met een Militaire Willems-Orde gedecoreerde Kroon bracht dat verhaal in februari, ruim tien jaar na dato, via het AD naar buiten.

De Volkskrant zegt met dertien mensen te hebben gesproken, die betrokken waren bij Kroons geheime missie in Kabul of kennis hebben van het interne onderzoek dat het ministerie van Defensie heeft gedaan. Zij zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat het verhaal waar is.

Defensie heeft in januari aan het OM gemeld dat Kroon mogelijk een strafbaar feit heeft gepleegd. De minister zegt niet te kunnen vertellen wat dat strafbare feit is. "Hoe akelig wij het ook vinden, wij wachten op wat het OM zegt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl