Proefpersonen ruiken brood en krijgen zin in... koekjes
Klanten die in de supermarkt brood ruiken, gaan geen brood kopen. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt iets anders: mensen krijgen zin in koekjes, aldus onderzoeker Monique Vingerhoeds die de studie uitvoerde. De resultaten verschenen in vaktijdschrift Food Quality and Preference.
De uitkomst kwam voor Vingerhoeds onverwachts. Proefpersonen gingen de MRI-scanner in en werden blootgesteld aan geuren. Op de hersenscans was te zien dat het centrum in de hersenen dat beloning registreert, actief werd. Maar als de proefpersonen moesten kiezen uit wit brood, bruin brood en koekjes, bleek de geur van brood juist voor de keuze 'koekjes' te leiden. De geur van warm hout zorgde vaker voor de voorkeur voor bruin brood.
Plaatjes
Toch mogen we niet concluderen dat de geur van brood de verkoop van koek stimuleert, vindt Vingerhoeds. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren in een supermarkt, stelt de Wageningse onderzoeker op de site van de universiteit. De proefpersonen lagen nu in een MRI-scanner en kregen via een slangetje in de neus geuren toegediend terwijl ze plaatjes te zien kregen.
De keuze voor brood is gewoontegedrag
Het werd de onderzoekers wel duidelijk dat voor het bevorderen van de aankoop van een bepaald broodtype, bijvoorbeeld volkorenbrood, het verspreiden van een broodgeur in de supermarkt niet zal helpen. De onderzoekers denken dat dit komt doordat de meeste mensen brood gedachteloos in hun mandje of karretje stoppen. ,,De keuze voor brood is gewoontegedrag'', aldus Vingerhoeds. ,,En daarom denken we dat geur niet veel doet.''
Gezondere keuze
Het geuronderzoek maakt deel uit van een grotere studie naar methoden die helpen bij het bevorderen van gezondere voedingkeuzes. Broodgeur valt hierbij af als manier om dit te doen. Tot nu toe hebben de wetenschapper weinig aanknopingspunten gevonden in hun zoektocht naar manieren om consumenten aan het gezondere volkorenbrood te krijgen. Vingerhoeds zegt dat volkorenbrood goedkoper maken wel helpt, net als van volkorenbrood de standaardkeuze te maken omdat mensen gewoontedieren zijn en niet snel wisselen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat. -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
Grote partij gehakt uit de handel gehaald vanwege sulfiet
Een aantal vleesverwerkende bedrijven heeft sulfiet gebruikt om vlees een verse kleur te geven terwijl dat niet mag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte dat via een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt. Er is 200 ton gehakt uit de handel gehaald. -
Koken & eten
Wees lief voor je buik, eet zoals 5000 jaar geleden
Het is niet het zoveelste hypedieet. Geen hysterisch gepraat over pijlsnel resultaat of gegarandeerd tien kilo eraf. Koken op zijn ayurvedisch is gewoon troostvoedsel, zegt Jasmine Hemsley (38), die met haar kookboek inspiratie en hulp wil bieden.
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht -
-
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
Een kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Gezond is het niet echt, maar het vult en smaakt best. Welke supermarkt verkoopt de lekkerste lasagne bolognese? Vier culinaire kenners scharen zich rond de tafel. ,,Deze lasagne is lekker van smaak en goed in balans.’’ Bekijk onderaan het artikel de uitslag en rapportcijfers. -
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
De Britse tv-kok Dave Myers, in Nederland momenteel meermaals per week te zien op 24Kitchen, is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. De chef en fervent motorrijder vormde samen met Si King het bekende duo Hairy Bikers.
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
In deze dure tijden nam eigenaar Frank Streefland (38) van De Nieuwe Polderkeuken een gewaagde beslissing: de prijs van een driegangenmenu in zijn fine dining-restaurant ging van 62 naar 49,50 euro. ,,Het is een risicootje, maar ik moet wat teruggeven aan de gast.”Stolwijk -
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’