Europese vlaggen
© areporter/Shutterstock.com

Reuters ondervraagde 24 nationale privacytoezichthouders en een groot deel daarvan geeft aan dat ze nog niet klaar zijn voor de invoering van de algemene verordening gegevensbescherming op 25 mei. 17 van de 24 ondervraagde toezichthouders gaven aan dat ze niet voldoende financiering tot hun beschikking hebben of niet over de bevoegdheden beschikken om het toezicht naar behoren uit te voeren. Onder andere de Franse privacywaakhond geeft aan niet voldoende financiële middelen te hebben om toezicht te kunnen houden op de wet. De Ierse en de Engelse toezichthouders deden niet mee aan het onderzoek.

Enquête

Veel overheden hebben hun wetgeving nog niet aangepast op de nieuwe wet en dat gaat waarschijnlijk ook niet meer lukken voor 25 mei. Uit de enquête van Reuters bleek dat er maar vijf Europese privacywaakhonden zijn die klaar zijn voor de aanpassing van de wet. Elf van de ondervraagde toezichthouders gaven aan dat ze verwachten in de toekomst wel de benodigde financiering zullen krijgen. Het is niet duidelijk op welke termijn dat geregeld zal zijn.

Proactief onderzoek

De meeste ondervraagde toezichthouders geven aan dat ze onderzoek zullen gaan doen op het moment dat er een klacht binnenkomt over een bepaalde bedrijf. Een klein deel geeft aan proactief onderzoek te gaan doen naar de implementatie van de wet bij bedrijven.

Laat een reactie achter