In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Nachtelijke jacht op vossen in Flevoland verboden

Zeventien kippenbedrijven in Flevoland mogen niet langer 's nachts jagen op vossen. De rechtbank in Utrecht heeft een streep gezet door hun vergunning.

De provincie had de bedrijven toestemming gegeven om 's nachts binnen een cirkel van vijf kilometer te jagen op de vossen. De dieren zouden onder meer nachthokken insluipen en tientallen kippen hebben gedood.

Alternatieven

De rechter vindt dat niet goed is gekeken naar andere oplossingen voor het probleem, zoals een goede afrastering van de kippenhokken. Ook vindt de rechtbank niet goed onderbouwd dat de vossen inderdaad verantwoordelijk zijn voor de schade van 10.000 euro per bedrijf die de gedupeerde ondernemingen claimen.

De zaak was aangespannen door De Faunabescherming en stichting Dierbaar Flevoland. Zij spreken van een ongelijke strijd, die onnodig dierenleed veroorzaakt.

Consequenties

De uitspraak van de rechter heeft mogelijk consequenties voor andere kippenbedrijven in het land, meldt Omroep Flevoland. De Faunabescherming wil de uitspraak gebruiken om in andere regio's ook een eind te maken aan de jacht op vossen.

Advertentie via Ster.nl