RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Klusjesmannen' lichten ouderen voor tienduizenden euro's op

Archieffoto Beeld © iStock

Vijf mannen zijn in Amsterdam opgepakt omdat ze een oudere man zouden hebben opgelicht. De mannen deden zich voor als klusjesmannen en vertelden dat er van alles mis was met zijn huis.

De mannen wilden de 74-jarige man 20.000 euro aftroggelen. De bewoner had al een aanbetaling gedaan, maar vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Die hield de oplichters aan toen ze terugkwamen voor een tweede aanbetaling.

Tien zaken in onderzoek

De verdachten van tussen de 25 en 50 jaar oud worden vooralsnog alleen verdacht van de oplichting van deze man, maar volgens de politie komt het de laatste tijd vaker voor dat Amsterdamse ouderen op deze manier van hun spaargeld worden beroofd. Er zijn nog tien zaken in onderzoek. Daders maakten daarbij tot 50.000 euro per slachtoffer buit.

Volgens de politie gaan de mannen steeds op dezelfde manier te werk. Ze spreken kwetsbare slachtoffers aan in gebrekkig Engels en vertellen dat er iets aan hun huis mankeert. Dat varieert van een losliggende tegel tot iets met de dakgoot of lekkage. Als ze eenmaal binnen zijn, 'zien' ze dat er nog veel meer mis is met het huis. Daardoor loopt de rekening snel op.

In sommige gevallen vermoedt de politie dat ze met een waterpistool de muur nat maken, waarna ze de bewoner wijzen op deze 'lekkage'. Ook komt het voor dat ze beginnen met klussen en steeds meer zeggen te moeten slopen. Ze vragen een voorschot voor materiaal en gereedschap, dat de gedupeerden contant moeten betalen.