Direct naar artikelinhoud
Commentaar

Afscheid nemen van het pgb is onbegrijpelijk

Afscheid nemen  van het pgb is onbegrijpelijk
Beeld ANP

Wie ziek is of een beperking heeft, verdient zorg en begeleiding. Maar hoe die zorg eruit ziet en wie die levert, is al jarenlang onderwerp van discussie. 

Gemeenten zijn daarbij steeds vaker geneigd om een streep te halen door de persoonsgebonden zorgbudgetten (pgb’s), blijkt uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank. Ze hebben hun inwoners de laatste twee jaar een kwart minder pgb’s verstrekt, vooral uit vrees de greep te verliezen op de zorg. Woon je in zo’n gemeente die kiest voor zorg in natura, dan ben je dus afhankelijk van de zorg die de gemeente voor je inkoopt. De mogelijkheden om die zorg van bijvoorbeeld thuiszorgorganisatie of zorginstelling naar eigen inzicht vorm te geven zijn beperkt, en dat laatste maakt het pgb juist zo aantrekkelijk.

Volgens de Algemene Rekenkamer kost de opsporing en vervolging van pgb-fraude veel meer dan het oplevert

Wie een pgb heeft, hoeft zich immers niet te schikken naar de zorgverlener, want de zorgverlener plooit zich naar de wensen van zijn cliënt. Die koopt zelf zijn zorg in en kan daarbij eisen stellen. Zo kan iemand met psychische problemen een familielid met kennis van zaken tegen betaling inschakelen, om dagelijks de vinger aan de pols te houden. Dat is effectieve en relatief goedkope zorg, omdat familieleden vaak meer vertrouwd worden door cliënten én minder betaald krijgen dan professionele zorgverleners.

Fraude

Dat gemeenten minder bereid zijn pgb’s toe te kennen is begrijpelijk. Regelmatig duiken immers verhalen op over fraude met pgb’s. Maar is die vrees reëel? Ook door gemeenten gecontracteerde zorgverleners kunnen er een potje van maken. Daarnaast is deze zorg relatief duur, onder andere door de overhead van zorginstellingen.

Juist met het oog op die pgb-fraude zijn de laatste jaren de regels voor toekenning al verscherpt. Zo is er een strikte scheiding ingevoerd tussen de budgethouder – degene die namens de zorgvrager het geld beheert – en de zorgverlener. Lang niet iedereen kan budgethouder worden.

In ieder geval constateerde de Algemene Rekenkamer al in 2014 dat de opsporing en vervolging van pgb-fraude veel meer kost dan het oplevert. Tegelijkertijd kunnen de regels nog verder worden verbeterd, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit. Frauderende zorg­aanbieders kunnen nog vaak elders opnieuw zorg aanbieden.

Er valt zeker nog winst te boeken om de pgb-zorg te verbeteren. Dat is passender dan nu afscheid nemen van een regeling waar 160.000 mensen gebruik van maken.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Andere commentaren van Trouw leest u via trouw.nl/commentaar.

Lees ook: Een kwart minder pgb's; fraude maakt gemeenten kopschuw

Gemeenten verstrekken minder persoonsgebonden zorgbudgetten. Dat gaat ten koste van de zelfstandigheid.