Politiek

Mark Rutte, het kabinet, Kamerleden én hun familie onder verscherpt toezicht van banken en verzekeraars

08-05-2018 11:45

Alle prominente politici én hun directe familie komen onder verscherpt toezicht te staan van banken en verzekeraars. De maatregel is bedoeld om omkoping, fraude en steun aan terroristen tegen te gaan, meldt het AD.

Lees ook – Hoge Raad gaat aangiften tegen Alexander Pechtold vanwege schenking appartement onderzoeken

Financiële instellingen worden waarschijnlijk nog deze zomer verplicht de financiële handel en wandel van in Nederland wonende machthebbers en hun familieleden door te lichten. Als verdachte zaken aan het licht komen – zoals vermoedens van witwassen of het aannemen van steekpenningen – moet dit worden gemeld bij de Financial Intelligence Unit Nederland, die is ondergebracht bij de Nationale Politie.

Nu geldt het verplichte onderzoek alleen voor buitenlandse politici die hun geld bij Nederlandse banken of verzekeraars stallen. Door strengere Europese wetgeving moeten ook binnenlandse politici en bestuurders zwaarder worden gescreend. Het verscherpt toezicht gaat gelden voor onder anderen premier Rutte, alle andere leden van het kabinet, parlementariërs, hoge rechters, de legerleiding en bazen van staatsbedrijven. De verwachting is dat duizenden Nederlanders onder het aangescherpte regime gaan vallen. Het betreft niet alleen de machthebbers zelf: ook hun partner, kinderen en ouders worden onder de loep genomen.

Lees ook

AD – Bank speurt naar fraude bij toppolitici én hun familieleden 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens