RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Dierenorganisaties willen einde aan traditie met eenzame haan aan vlaggenmast

De haan zit drie dagen in een mand aan een vlaggenmast.

Aan de traditie op Schiermonnikoog om een haan drie dagen lang op te sluiten in een mand op een 18 meter hoge mast, moet onmiddellijk een einde komen. Dat eisen dierenrechtenorganisaties. De dierenactivisten noemen het dierenmishandeling en hebben aangifte gedaan.

De traditie is onderdeel van het jaarlijkse Kallemooifeest op het Waddeneiland. De haan in de mand zou een vruchtbaarheidsritueel zijn.

Gestrest in isolatie

Met het opsluiten van de haan op eenzame hoogte wordt de Wet dieren op een aantal punten overtreden, zeggen de dierenorganisaties. Het dier zit drie dagen gestrest in isolatie, het kan niet scharrelen, niet op stok gaan, noch met soortgenoten communiceren.

Bovendien is de haan drie dagen onvoldoende beschermd tegen slecht weer en is zijn bewegingsvrijheid dusdanig beperkt dat hem onnodig lijden wordt toegebracht.

Voldoende alternatieven voor dierenleed

De aangifte is gedaan door het Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood. De organisaties hebben gevraagd handhavend op te treden tegen de traditie op het komende feest van 19 tot en 22 mei. "Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan", vinden de organisaties.

Het protest tegen de traditie is niet nieuw. Al jaren ageren dierenorganisaties tegen het opsluiten van de haan. Het voorjaarsfeest is elk jaar met Pinksteren.

Traditie of dierenleed?

Een petitie van dierenliefhebbers moet een eind maken aan een jarenlange traditie op Schiermonnikoog. Daar wordt tijdens het Pinksterfeest Kallemooi een haan in een mast gehesen, die daar drie dagen blijft zitten. Sommigen vinden het dierenmishandeling, anderen vinden het gewoon traditie.