Appartement huren? Dan eerst motiveren, als proef in Emmen

De verbouwing van het voormalige UWV-gebouw tot appartementencomplex is bijna klaar. Foto Jan Anninga

De verbouwing van het voormalige UWV-gebouw tot appartementencomplex is bijna klaar. Foto Jan Anninga

Wonen voor een zacht prijsje in zowat hartje Emmen, bij het treinstation en tegen het bos aan? Dat kan aan de Boslaan, maar niet vanwege deze argumenten.

Domesta vraagt namelijk mensen die in aanmerking willen komen voor een appartement in het voormalige UWV-gebouw hun keuze te motiveren. De wooncorporatie wil van het oude arbeidsbureau een plek maken waar mensen elkaar helpen. ,,Van het plakken van een fietsband en het invullen van een formulier tot het organiseren van een buurtbarbecue en het netjes houden van de gangen’’, zegt Els Beukeveld van Domesta.

Enthousiastelingen

Zaken die in dorpen volgens Domesta wellicht vanzelfsprekender zijn dan in grotere plaatsen als Emmen. Juist daarom moeten geïnteresseerden aangeven welke bijdrage zij gaan leveren aan deze gedachte. Beukeveld: ,,De motivatie van de huurder is voor ons leidend. Waarom wil de huurder hier graag wonen en hoe gaat hij of zij hier samen met de buren een thuis van maken? We zoeken dus echt enthousiastelingen die het belang van de buurt voorop hebben staan.’’ Wie alleen aangeeft dat de centrumlocatie zo handig is en het zicht op het bos zo mooi, maakt dus minder of geen kans.

Motivering per filmpje

Het gaat om een experiment. Het is de eerste keer dat Domesta op deze manier mensen in aanmerking laat komen voor een huurhuis. Normaal gesproken bepaalt de positie op de wachtlijst of iemand een bepaalde huurwoning kan krijgen. De corporatie heeft informatie ingewonnen bij soortgelijke projecten elders. De motivering kan per brief of mail, maar juist ook andere uitingen als een filmpje zijn welkom. De ‘inschrijving’ sluit 17 juni.

In het complex aan de Boslaan komen 29 appartementen met twee slaapkamers (gemiddeld 80 vierkanten meter groot) en 18 studio’s met een slaapkamer (gemiddeld 40 vierkante meter). De studio’s kosten 508 euro (inclusief elektra, water, huismeester en schoonmaak), de appartementen 712 euro. Het gaat om sociale huurappartementen die qua prijs in aanmerking komen voor huurtoeslag. Op 6 juni kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen, tussen 16.00 en 20.00 uur.

Kamers in vorm van driehoek

Vanwege het verleden als kantoorgebouw is de bouw van appartementen echt maatwerk geweest. De ruimten verschillen nogal van elkaar. Sommige kamers zijn in de vorm van een driehoek. In het complex komen ook statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning.