Politierechter: ‘Alleen cel voor winkeldiefstal, dit zint mij niet’

Foto: ANP

Foto: ANP

Voor het stelen van twee flessen whisky op 4 april uit een winkel in Emmen moet een 39-jarige Emmenaar twee weken de cel in. ,,Dit zint mij niet”, meende de politierechter. De man stond ook terecht voor een diefstal van een auto, maar werd vrijgesproken vanwege te weinig bewijs.

De gestolen auto werd op 4 mei 2017 gebruikt bij een inbraak in een speciaalzaak in Dalen. Agenten spotten de inbrekers toen zij op hoge snelheid door de Laan van de Bork in Emmen reden. De politie wilde de auto stoppen, maar de wagen ging op een nog hogere snelheid er vandoor.

Dna

In een doodlopende straat sprongen de inzittenden uit de vluchtauto, de wagen kwam tegen een garagebox tot stilstand. De auto was een maand eerder van het GGZ-terrein in Emmen gestolen. In de wagen lag een bivakmuts met daarop dna van de 39-jarige Emmenaar.

De diefstal van de auto was door een camera op het GGZ-terrein vastgelegd. De man op beeld leek als twee druppels water op de 39-jarige Emmenaar. De man ontkent. De bivakmuts die later in de auto werd gevonden had hij, ver voor de inbraak in Dalen, al weggegeven.

Diep schamen

In het dossier ontbrak verdere gegevens over de diefstal van de auto en het gevonden dna-materiaal. ,,Ik heb wel de overtuiging, maar onvoldoende wettig bewijs. U bent de enige die het antwoord weet. Heeft u het wel gedaan, dan moet u zich diep schamen”, zei de rechter.

De Emmenaar heeft een fors strafblad in Nederland en België. In dat laatste land mag de man niet meer komen.