Direct naar artikelinhoud

Van Rey piekert niet over vertrek uit raad

Jos van Rey belt tijdens een emotionele raadsvergadering.

Ondanks zijn veroordeling wil Jos van Rey raadslid blijven. Die wens leidde gisteravond tot een fel raadsdebat.

Een raadsmeerderheid in Roermond wil af van Jos van Rey. De oud-wethouder moet de eer aan zichzelf houden en opstappen als raadslid, zo was de oproep gisteren van alle partijen in de Roermondse gemeenteraad - behalve zijn eigen Liberale Volkspartij Roermond (LVR).

De oproep volgt op Van Rey's veroordeling tot 240 uur werkstraf in juli. "Het handelen van Van Rey is politiek en moreel verwerpelijk. En hij toont geen inkeer", zei CDA-fractievoorzitter Marc Breugelmans gisteren in een emotioneel debat.

Van Rey piekert er niet over om te vertrekken. "Ik ben geruïneerd", zei hij met overslaande stem. "Maar ik loop niet weg, ook niet uit de raad." Meer dan 'een dringend beroep' op de nog altijd populaire Van Rey kunnen de partijen niet doen.

Ik ben geruïneerd, maar ik loop niet weg, ook niet uit de raad
Jos van Rey

Lopende rechtszaak
Van Rey werd in 2014, twee jaar na zijn val als VVD-wethouder, in de raad verkozen met een nieuwe partij. De LVR werd met tien zetels de grootste, maar de zeven andere partijen hielden de club van Van Rey buiten de coalitie. LVR-fractievoorzitter Dré Peters reageerde woest op de oproep van Breugelmans. "U probeert van deze raadszaal een rechtszaal te maken", zei hij.

Het is gebruikelijk dat politici zich niet met een lopende rechtszaak bemoeien. Maar volgens Breugelmans was de weg vrij voor een debat, nu Van Rey in eerste aanleg veroordeeld is. Volgens de rechtbank in Rotterdam liet Van Rey zich door projectontwikkelaar Piet van Pol omkopen met buitenlandse reisjes, en had hij VVD-partijgenoot Ricardo Offermanns geen antwoorden mogen doorspelen tijdens diens sollicitatie als burgemeester van Roermond.

"We hebben sinds 2012 niet bij deze kwestie stilgestaan", stelde Breugelmans. "Dat het OM en Van Rey in hoger beroep gaan, ontslaat ons niet van de plicht nu politiek en moreel te oordelen."

U probeert van deze raadszaal een rechtszaal te maken
Dré Peters
Jos van Rey

Dikke donaties
De LVR sloeg gisteravond terug door anderen te beschuldigen. Volgens Peters zouden Breugelmans en andere raadsleden 'voor hun stichtingen en verenigingen dikke donaties krijgen van bedrijven'. "Onze meldingen daarover belanden bij de burgemeester in een diepe lade. Er gebeurt al anderhalf jaar niets mee", haalde Peters uit naar CDA-burgemeester Rianne Donders-De Leest.

Volgens Donders waren de meldingen van de LVR voor haar geen reden om tot actie over te gaan. "Het helpt u en de raad niet om te suggereren dat ik niet integer ben en anderen hier niet integer zijn", reageerde ze ge-emotioneerd.

De avond eindigde in een patstelling. Breugelmans is bang dat Van Rey opnieuw in de fout gaat, en kondigde aan dat de coalitie bij het zakendoen met de LVR voorlopig niets met Van Rey te maken wil hebben. "Het vertrouwen in Van Rey is weg, en tussen ons en de LVR zit een diepe kloof. Vandaaruit moeten we verder."

Burgemeester Donders probeerde de raadsvergadering positief af te sluiten. "Dit soort kwetsbaarheid bij bestuurders, die willen we nooit meer terug. Kunnen wij elkaar daarin vinden?" vroeg ze de LVR. Peters bevestigde dat, schoorvoetend.

Raadsleden krijgen voor hun stichtingen en verenigingen dikke donaties van bedrijven