Punkers stelen Canadese vlag bij Tweede Wereldoorlog-monument in Groningen

Foto: Stichting Oorlogs- en Verzetsmateriaal Groningen

Jongeren hebben de Canadese vlag bij het oorlogsmonument aan de Paterswoldseweg op Bevrijdingsdag gestolen.

Dirk Krol woont in het pand aan de Paterswoldseweg waar een plaquette herinnert aan de Canadese soldaat die daar in 1945 omkwam. Traditiegetrouw hangt Krol samen met zijn buren al tien jaar een Canadese vlag op. Dit jaar werd zijn vlag echter gestolen. „Het is zonde dat iets wat bij een monument hoort op deze manier zomaar wordt weggenomen.”

Nadat Krol ‘s avonds van een barbecue terugkwam, wilde hij zijn vlag opruimen. De vlag was echter nergens te bekennen en via de groepsapp van de buurt werd al snel duidelijk waarom: „Een buurvrouw zei dat mijn vlag was gejat.

Punkers

Volgens Krol zag een buurtbewoner drie jongeren met de vlag in hun handen. Hij sprak het drietal op enkele tientallen meters van het monument aan op de kruising van de Waalstraat bij de Kamerlingh Onnesstraat. „De man met de vlag in de handen zei dat hij het mee had genomen voor het feestje,” vertelt Krol.

Op het moment dat de getuige zei dat hij de vlag herkende van het monument zetten de drie het op een lopen. „Hij is ze nog even achterna gegaan, maar zijn zoontje was er ook bij. Die ga je ook niet zomaar achterlaten.”

De getuige vertelde dat twee van de drie eruit zagen als ‘punkers’. De vrouw die bij de twee mannen aanwezig was, had een kinderwagen bij zich waar allerlei prullaria in zou zitten.

Heiligschennis

In de buurt is teleurgesteld gereageerd. „Vanuit de buurtapp krijg ik reacties als ‘heiligschennis’, maar anderen spreken ook van een stukje onnozelheid. Sommige buurtbewoners zien dit ook als een actie waar iemand totaal niet over nagedacht heeft.”

De vlag is afkomstig van het Comité 40-45 en is een traditionele Canadese vlag.

Krol gaat aangifte doen bij de politie. Wel hoopt hij dat diegene die de vlag heeft gestolen uiteindelijk besluit hem terug te brengen. „Ik zou het mooi vinden als de dief het lef toont om die vlag terug te brengen. Ik neem het gewoon aan voor een stukje domme baldadigheid. Als hij hem terug komt brengen, heb ik daar respect voor.”