Jambon en Francken dringen bij Marokko aan op ontvangst veroordeelde criminelen

© fem

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken hebben er bij Marokko op aangedrongen Marokkaanse gevangenen op te vangen die hun straf in België hebben uitgezeten, in het bijzonder voor terrorisme. Het gaat om de gedetineerden waarvoor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen de uitwijzing heeft tegengehouden.

wver

Begin deze week weigerde de Raad voor de derde keer de uitwijzing van een wegens terrorisme veroordeelde Marokkaan. De Raad oordeelt telkens dat de Dienst Vreemdelingenzaken onvoldoende heeft nagegaan of Marokko zich houdt aan artikel drie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat foltering verbiedt.

Jambon en Francken hadden woensdag een gesprek met Marokkaans minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit in de marge van de interministeriële conferentie rond migratie in Marrakesh. “Ze staan open voor het gesprek”, zei Jambon na afloop. “Het doel is een werkgroep op poten te zetten om te kijken hoe we dit probleem kunnen oplossen.” Volgens Francken verliep het overleg met Laftit in een constructieve sfeer.

Aangeboden door onze partners