RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Na vulkaanuitbarsting nu ook nog zwaarste aardbeving in 40 jaar op Hawaii

Mensen nemen foto's van de lavastomen op Hawaii Beeld © AP

Na de ongewoon heftige vulkaanuitbarsting eerder deze week, is Hawaii getroffen door de zwaarste aardbeving in 40 jaar tijd. De aardbeving met een kracht van 6.9 op de schaal van Richter was een van ruim 110 aardbevingen in 24 uur op het eiland.

Dat schrijft de Amerikaanse zender CNN op de site. Het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau meldde twee grote bevingen kort na elkaar, gevolgd door allerlei korte bevingen.

Zeker de laatste beving kan voor ernstige schade hebben gezorgd, maar volgens de autoriteiten was de beving niet zwaar genoeg om een tsunami te veroorzaken.

Sterk geschud

Bewoners vertellen tegen het Amerikaanse persbureau AP dat zij sterke trillingen hebben gevoeld. Bewoners zitten in angst. "Het is moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren. We hopen dat ons huis niet afbrandt", vertelt een inwoner tegen het persbureau.

 Op sommige plaatsen viel de stroom uit. Hoe groot de schade is en hoeveel mensen er gewond zijn geraakt, is nog niet duidelijk. 

Uitbarstingen

Het epicentrum van de bevingen ligt 19,3 kilometer ten zuidwesten van de plaats Leilani Estates. Honderden inwoners waren al geëvacueerd na de uitbarsting van de vulkaan Kilauea een dag eerder. Op videobeelden was te zien hoe magma omhoog kwam door een gat in de weg en hoe lava door het bos stroomde.

Vulkaan Hawaii ongewoon heftig uitgebarsten

Meer op rtlnieuws.nl:
Vulkaan Hawaii ongewoon heftig uitgebarsten: 'Je hoorde binnen al de explosies'

Bron: RTL Nieuws