'Gemeentes moeten invasie fastfoodzaken stoppen'
Gemeentes moeten de opmars van fastfoodzaken een halt toeroepen, stelt het Voedingscentrum. ,,Het gaat de verkeerde kant op. Mensen willen wel gezonder eten. Maar als je op elke straathoek in de verleiding komt, ga je op een gegeven moment voor de bijl.''
Dat zegt directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum. Zij roept wethouders op om in hun nieuwe coalitieakkoorden een stop te zetten op het aantal snackbars en fastfoodzaken in hun gemeente.
Dunkin Donuts wil zelfs vestigingen in scholen en ziekenhuizen openen. Dat is zorgelijk
De 'invasie' van nieuwe fastfoodketens zoals Five Guys, Dunkin Donuts en Taco Bell in Nederland moet stoppen, vindt het Voedingscentrum. ,,Dunkin Donuts wil zelfs vestigingen in scholen en ziekenhuizen openen. Dat is zorgelijk: juist op zulke plekken is een gezond aanbod essentieel. Meer snacks, fastfood en ander calorierijk voedsel in onze leefomgeving betekent dat we er meer van eten; daar is genoeg wetenschappelijk bewijs voor. Met alle gevolgen van dien.''
Sportkantines
Gemeentes kunnen volgens het Voedingscentrum een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. De voorlichtingsorganisatie vraagt partijen die nu formatiebesprekingen voeren om afspraken te maken over een lokaal voedselbeleid. Feunekes: ,,Denk behalve aan een stop op het aantal ongezonde fastfoodzaken bijvoorbeeld aan gezonde sportkantines en gemeentehuizen.''
Amsterdam is al gestopt met snoep- en frisdrankautomaten in gemeentelijke panden. Bij sportaccommodaties en metrostations in de hoofdstad is kinderreclame voor ongezonde voeding niet langer toegestaan. Via bestemmingsplannen is het aantal fastfoodzaken en snackbars bovendien bevroren.
Ede geldt volgens het Voedingscentrum ook als goed voorbeeld. Die gemeente heeft een wethouder Voedsel, een ziekenhuis waar gezond eten de norm is, en stimuleert scholen om gezonde kantines en voedselonderwijs aan te bieden.
Five Guys opende vorige week een restaurant in Rotterdam:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video3
Is dit de nieuwe hype voor bij het paasontbijt? Maak kennis met het... cronaantje
Tilburg -
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben? -
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde snackpaprika’s met geitenkaas
Op zoek naar een lekker borrelhapje? Deze gevulde snackpaprika’s met geitenkaas zijn supersimpel om te maken en staan binnen 20 minuten op tafel. Ideaal wanneer je bezoek krijgt, maar niet uren in de keuken wil staan. -
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke inkomsten moet je opgeven?
-
PREMIUM
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
-
-
-
Wat Eten We Vandaag: Maaltijdsalade met vega krokante kip
Deze smaakvolle maaltijdsalade met vegetarische krokante kip en ei heeft wel iets weg van een Caesar salade. Vol van smaak, groenten en bovendien heel lekker en makkelijk om te maken. Ideaal voor wanneer je zin hebt in wat extra groenten, maar niet alle tijd hebt om in de keuken te staan. -
Wat Eten We Vandaag: Vegan Lotus cookies
Je kent ze vast wel; Lotus óf speculoos koekjes. De heerlijke smaak van deze koekjes hebben wij verwerkt in een nieuw bakrecept: vegan Lotus cookies. Vol van speculoos smaak, romig en tegelijkertijd krokant. Lekker voor bij de koffie.
-
Wat Eten We Vandaag: Parelcouscous met tomaatjes en spinazie
-
Wat Eten We Vandaag: Rijstsoep met kip, peultjes en geroosterde pinda’s
Soep met rijst, dat klinkt misschien als een gekke combinatie, maar in Azië is het een zeer gebruikelijk gerecht. Ieder land heeft zijn eigen variant van rijstsoep. Voor ons moeilijk voor te stellen, maar in Vietnam is het zelfs normaal om dit als ontbijt te eten. In dit recept kiezen we voor een combinatie van kip, peultjes en geroosterde pinda’s voor een lekkere crunch. -
-
Wat Eten We Vandaag: Eiwitrijke brownies