RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Onderzoekers gifgasaanval Douma terug in Nederland

Beeld © AFP

De missie van de OPCW om vast te stellen of er in het Syrische Douma een gifgasaanval is geweest, is afgerond. De uitkomsten van hun onderzoek zijn nog niet bekend.

Het laboratoriumonderzoek naar de monsters kan enkele weken in beslag nemen. De OPCW stelt alleen vast of een aanval is uitgevoerd met verboden wapens, niet wie daarvoor verantwoordelijk is.

De onderzoekers namen in Douma monsters en spraken met getuigen. Inmiddels zijn ze teruggekeerd in Nederland, waar de VN-organisatie haar thuisbasis heeft.  

Gifgasaanval

Douma, een voorstad van hoofdstad Damascus, was tot begin april in handen van Syrische rebellen, totdat het regeringsleger in samenwerking met de Russen een groot offensief startte.Bij een luchtaanval zou ook gifgas zijn gebruikt.

Rusland en Syrië ontkennen in alle toonaarden dat er een gifgasaanval is geweest. Zij weigerden de onderzoekers in eerste ook toegang tot het gebied. Het duurde weken voordat de experts eindelijk aan de slag konden.

Zo gaat zo'n onderzoek in zijn werk:

Ook al verstreken er enkele weken sinds de aanval. Volgens TNO moeten er nog wel sporen van gifgas te vinden zijn.

In scène gezet

Volgens Rusland is de aanval in scène gezet door de rebellen om een reactie van het westen uit te lokken. 

Die reactie kwam er in ieder geval. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk reageerden met een gezamenlijke raketaanval op Syrische legerbases.

Meer op rtlnieuws.nl:
VS: Rusland is bewijzen gifgasaanval aan het wegpoetsen