Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

"Mensen neerschieten is leuk": deze man wordt mogelijk Trumps minister van Defensie

Generaal James Mattis (m.) met Donald Trump en Mike Pence.

President-elect Donald Trump timmert verder aan zijn administratie. Zo heeft hij de gepensioneerde marinegeneraal James Mattis getipt voor de functie van defensieminister. Mattis is echter niet onbesproken. "Ik vind het leuk om mensen neer te schieten", zei hij ooit.

Trump maakte vorige week al bekend dat partijleider Reince Priebus stafchef wordt in het Witte Huis. De voormalige generaal Michael Flynn wordt nationaal veiligheidsadviseur, senator Jeff Sessions de minister van Justitie. Afgevaardigde Mike Pompeo gaat de CIA leiden.

Dit weekend nodigde Trump kandidaten voor andere topjobs binnen zijn administratie uit op zijn golfbaan in New Jersey. Zijn overgangsteam liet optekenen dat Mitt Romney een behoorlijke kans maakt om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Voor de positie van minister van Defensie gaf Trump zelf een hint: "Generaal James 'Mad Dog' Mattis, die overwogen wordt als Secretary of Defense, was zeer indrukwekkend gisteren", aldus Trump op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

James Mattis heeft er een carrière van meer dan veertig jaar opzitten bij het Amerikaanse leger. Op 19-jarige leeftijd ging hij bij de marine. De viersterrengeneraal vocht in 2001 in Afghanistan en in 2003 in Irak. Hij verwierf erkenning toen hij in 2004 de Amerikaanse marine leidde bij de slag om Fallujah.

In het leger geniet hij een goede reputatie, een man van de loopgraven. Hij kreeg de bijnaam 'Mad Dog' van zijn troepen, omwille van zijn strijdvaardigheid en doelgerichte aanpak. Dat hij niet getrouwd is en geen kinderen heeft, leverde hem dan weer de bijnaam 'Warrior Monk' op. Volgens sommigen  zou hij met een boek vol quotes van de Romeinse krijgsheer Marcus Aurelius naar het slagveld trekken. 

Bombardement

Maar de generaal is niet onbesproken. In mei 2004 gaf hij het bevel tot een luchtaanval op een "vermoedelijk onderduikadres van buitenlandse strijders" in Mukareeb. Achteraf gezien bleek dat er een huwelijk plaatsvond. Bij het bombardement kwamen 42 mannen, vrouwen en kinderen om het leven. 

In 2005 deed hij ook enkele erg controversiële uitspraken. "Je gaat naar Afghanistan en daar zijn mannen die vrouwen vijf jaar lang slaan omdat ze geen sluier dragen", zei Mattis. "Weet je, dergelijke mannen hebben geen mannelijkheid meer. Dus het is erg leuk om hen neer te schieten."

Nucleaire deal

In de jaren daarna klom hij op tot de hoogste functies binnen het Amerikaanse leger. Hij overzag er de oorlogen in Irak en Afghanistan, en de conflicten in Syrië en Jemen. In 2013 werd hij echter op pensioen gestuurd door de administratie van huidig president Barack Obama. Die vreesde dat Mattis een militaire confrontatie wilde met Iran. Eerder dit jaar heeft Mattis zich nog laten ontvallen dat hij een erg grote tegenstander is van de nucleaire deal die Obama met het land heeft gesloten.

James Mattis.

Normaal gezien moet Mattis zeven jaar uit het leger zijn voor hij de functie van minister van Defensie mag bekleden. Aangezien dat niet het geval is, zou hij nu de toestemming van het Amerikaanse congres nodig hebben. In zowel de Senaat als het congres hebben de Republikeinen de meerderheid.