Jan Dirk Paarlberg moet zijn straf van vier jaar toch uitzitten. De multimiljonair was even op voorlopige vrije voeten nadat hij de geneesheren in de gevangenis ervan had weten te overtuigen dat hij te ziek was om in de gevangenis te verblijven. Paarlberg mocht, aldus nu pas gepubliceerde rechtbankstukken, zijn straf deels thuis uitzitten. De combinatie van hoge bloeddruk en een vergroting van de aorta zou tot een levensbedreigende situatie kunnen leiden.

Totdat het gevallen Quote 500 lid ineens feestend opdook bij de presentatie van de biografie van Barry Hay. Toen bleek er van die levensbedreigende situatie niet veel meer over.

Sterker nog: sinds de zomer van 2015 was er eigenlijk al niets meer aan de hand, constateert de rechtbank in een toelichting van het vonnis over zijn nieuwe internering. Paarlberg probeerde met een kort geding hernieuwde opsluiting te voorkomen, maar dat werd afgewezen.

Wie de overweging van de rechtbank goed bestudeert, stuit op opmerkelijke feiten:

Sinds de zomer van 2015 was er geen enkele reden om Paarlberg, die in 2012 tot vier jaar cel werd veroordeeld wegens witwassen, zijn straf thuis te laten uitzitten. Citaat: 'Na 26 juni 2015 is er geen sprake meer van een verdere verwijzing van de aorta. Daarmee staat vast dat eerdere verblijf in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg (JCvSZ) toestand aorta niet heeft doen verslechteren. Door de Staat is in dit kort geding voldoende aannemelijk gemaakt dat in JCvSZ een optimale regulering en monitoring van de bloeddruk kan plaatsvinden en de detentiesituatie dusdanig kan worden ingevuld dat stressvolle situaties zoveel mogelijk worden vermeden.'

Dan blijft het toch opvallend dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) na de zomer van 2015 nog vijf keer (!!!!) clement is voor Paarlberg. In december 2015, in maart 2016, in juni, juli en in oktober 2016 verleent de onderminister van justitie de kennelijke hartpatiënt, die thuis zijn eigen bloeddruk mocht controleren, uitstel van het uitzitten van zijn gevangenisstraf.

De laatste keer (op 5 oktober 2016) is dat zelfs nadat Paarlberg al in het openbaar is verschenen. Dat was iets te brutaal kennelijk, want op 31 oktober grijpt Dijkhoff dan toch in. Paarlberg moet weer de gevangenis in. Het argument dat Paarlberg door stress zieker wordt, blijkt ineens geen rol meer te spelen. 'Het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg garandeert dat de verblijfsomstandigheden dusdanig zijn ingericht dat deze niet tot stress verhogende omstandigheden zullen leiden', vindt Dijkhoff ineens.

Dat Paarlberg ziek is staat wel vast, maar hij is niet te ziek om niet in de gevangenis te zitten. De rechtbank omschrijft de conditie van de veroordeelde stenenschuiver als volgt: 'Paarlberg kampt met verschillende medische problemen, waaronder hypertensie (hoge bloeddruk), aneurysma aorta ascendens (verwijding van de aorta), lever- en longproblematiek, een slaapapneu-syndroom en een vorm van obesitas.'

Afgesproken is dat over een jaar weer gekeken wordt of er een verslechtering in de gezondheid is opgetreden. Als de situatie stabiel is, volgt over 2 jaar een volgend onderzoek. Een woordvoerder van de staatssecretaris wil niet reageren op het vonnis en de soepele houding van de staatssecretaris. 'We reageren niet op individuele gevallen', zegt de woordvoerder.