Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdO: 'Van der Laan moet Pietentaart eten met getroffen ondernemers'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 november 2016, 11.56 uur

De Partij van de Ouderen (PvdO) roept burgemeester Van der Laan op om 'publiekelijk afstand te nemen' van activisten die onlangs een bakkerij bekladden.

Dit schrijft de partij vrijdag in een persbericht. Aanleiding voor de oproep is de recente bekladding van een bakkerij in Nieuw-West, waar onder meer een Zwarte Pietentaart in de etalage stond. Op het raam van de bakkerij werd de tekst 'You're Racisit' (sic.) geklad. Aanleiding voor de bakker om alle verwijzingen naar Zwarte Piet uit de etalage te halen. 

Een chocoladewinkel op de Haarlemmerdijk was digitaal het mikpunt van allerhande verwensingen omdat er marsepeinen Zwarte Pietjes werden verkocht. 'Dat ondernemers nu ten prooi vallen aan intimidatie en vernieling is een absolute "no-go"', schrijft de PvdO. 

De partij vindt het kwalijk dat, in hun optiek, Zwarte Piet in Amsterdam eenvoudig uit het Sinterklaas feest is verdwenen. Daarom wil de partij nu dat burgemeester Van der Laan afstand neemt van de acties. 'Activisten die via sociale media hebben opgeroepen tot geweld moeten worden opgespoord en aangepakt. Ook moet de burgemeester de getroffen ondernemers een hart onder de riem gaan steken', aldus de PvdO. 

Taart
In een serie vragen roept de PvdO burgemeester Van der Laan nu op om publiekelijk afstand te nemen van de acties. Ook moet hij, wat de partij betreft, een stuk 'traditionele zwartgekleurde Pietentaart' gaan eten bij de getroffen ondernemers. Ook wil de partij weten welke acties er worden ondernomen om de (digitale) daders op te sporen.