Winterkorn, vorig jaar bij zijn aftreden
NOS NieuwsAangepast

Ex-Volkswagen-topman Winterkorn aangeklaagd in VS

In Detroit in de VS is de vroegere topman van Volkswagen Martin Winterkorn aangeklaagd vanwege zijn rol in het dieselschandaal. De Duitser wordt samen met vijf andere Volkswagen-bestuurders beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels.

Volgens de aanklacht heeft Winterkorn, samen met vijf andere leidinggevenden van Volkswagen, welbewust bedrog gepleegd. Het gaat daarbij om een periode van tien jaar waarin het concern de Amerikaanse milieuregels heeft omzeild.

De Amerikaanse justitie stelt dat Winterkorn al in mei 2014 wist van het sjoemelschandaal, maar niet ingreep. Pas zestien maanden later heeft Volkswagen het bedrog toegegeven, zo staat in de aanklacht.

Volgens de Duitse zender ARD beschikt de Amerikaanse justitie nu kennelijk over voldoende bewijsmateriaal tegen Winterkorn. Vermoedelijk is dat afkomstig van Volkswagen-manager Oliver Schmidt, die voor zijn rol in het dieselschandaal in december in de VS tot zeven jaar werd veroordeeld. Hij heeft schuld bekend en vermoedelijk verteld welke rol Winterkorn heeft gespeeld.

25 jaar cel

Winterkorn kan maximaal 25 jaar cel krijgen. Duitsland zal Winterkorn waarschijnlijk niet aan de VS uitleveren, meldt de ARD.

De Amerikaanse minister van Justitie Sessions is kritisch over de Volkswagen-bestuurders. "Als je de Verenigde Staten probeert te bedriegen, betaal je een zware prijs", zegt hij.

In 2015 bleek dat Volkswagen jarenlang had gesjoemeld bij het testen van dieselmotoren voor ze op de markt kwamen. De motoren waren voorzien van software waardoor ze in het laboratorium veel schoner leken dan ze in de praktijk waren.

Winterkorn (70) stapte kort daarna op als directeur van Volkswagen en bood excuses aan voor het gesjoemel. Hij ontkende dat hij wist van de sjoemelsoftware maar erkende dat hij verantwoordelijk was "voor de vreselijke fouten van een paar mensen". Winterkorn zit niet vast in de VS.

In de zaak zijn al diverse schikkingen getroffen en boetes betaald. Daarmee zijn vele miljarden gemoeid. In de Verenigde Staten zijn al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. In december kreeg een voormalige manager zeven jaar cel. Er lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl