NOS NieuwsAangepast

300.000 handtekeningen in zes weken, hoe wil GeenStijl dat doen?

De eerste horde is genomen. De voorstanders van het raadgevend referendum over de donorwet hebben ruim 40.000 handtekeningen verzameld. De procedure wordt in gang gezet, maar voor initiatiefnemer GeenStijl begint de race tegen de klok nu pas echt. Binnen zes weken moeten er nog eens 300.000 handtekeningen worden verzameld om het referendum echt af te dwingen.

Hoe gaan de initiatiefnemers dat voor elkaar krijgen? Op het kantoor van GeenStijl staan dozen met een paar honderdduizend visitekaartjes erin. "Ze gaan naar een paar honderd vrijwilligers. Die gaan ze huis aan huis verspreiden of ze gaan ermee de straat op", zegt GeenStijl-redacteur Bart Nijman.

Hieronder legt Nijman uit hoe hij de handtekeningen wil ophalen:

Hoe GeenStijl 300.000 handtekeningen wil verzamelen

GeenStijl neemt geen positie in voor of tegen de wet. "Op de kaartjes staat alleen: teken nu. Want dat is wat we willen. Eerst moet het referendum er komen, dan pas het debat over het onderwerp."

Behalve visitekaartjes gaat GeenStijl flink online reclame maken. Daarbij is ook geleerd van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, dat in 2015 ook door GeenStijl in gang werd gezet. "Toen zaten we na vijf van de zes weken op 180.000 handtekeningen. We kwamen fors tekort dus hebben we een oproep gedaan aan iedereen die had getekend: laat nog iemand anders tekenen. Toen ging de bal heel erg rollen. Er kwam meer media-aandacht en we knalden door die drempel."

Bart Nijman: we hopen dat het zich als een olievlek uitbreidt

Deze keer wil GeenStijl zo'n oproep meteen vanaf het begin doen, vertelt Nijman. "We vragen aan iedereen die tekent of ze nog één, twee of 57 andere mensen willen vragen. Zo hopen we dat het zich als een olievlek uitbreidt. En we hopen op veel ouderwetse radio- en tv-aandacht, want het grote bereik zit nog steeds gewoon daar. Dat we 300.000 of misschien wel 600.000 handtekeningen kunnen halen, daar twijfel ik geen seconde aan, maar ze moeten wel weten dat het kan en waar ze dan moeten zijn."

Hij hoopt dat de teller al over vier weken boven de 300.000 handtekeningen staat, want dan stemt de Eerste Kamer over de afschaffing van het raadgevend referendum. "Als die wet wordt aangenomen, wordt met terugwerkende kracht elk initiatief teniet gedaan. Dus we hopen die grens te passeren voordat de Senaat stemt zodat we met enig gewicht kunnen zeggen: eigenlijk is dit initiatief al geslaagd, dus je kunt ons nu niet meer de pas afsnijden. Dit referendum moet nog doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl