RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Politiemol per direct vrijgelaten vanwege fout justitie

Politiemol Mark M. komt morgenvroeg op vrije voeten. Beeld © ANP

Politiemol Mark M., die tot 5 jaar cel is veroordeeld voor corruptie, moet door een fout van justitie worden vrijgelaten. M. ging in hoger beroep tegen zijn straf en het Openbaar Ministerie moest daarom zijn voorlopige hechtenis verlengen. Dat zijn ze vergeten. Vanwege die vormfout werd vanmiddag besloten om hem vrij te laten in afwachting van zijn hoger beroep.

Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt een bericht van NRC Handelsblad daarover. M. wordt morgenvroeg vrijgelaten.

28.521 keer informatie gezocht

M. werd veroordeeld voor corruptie, computervredebreuk, schending van het ambtsgeheim, witwassen, bezit van valse paspoorten en deelname aan een criminele organisatie tussen 2011 en 2015. Dat heeft hij allemaal gedaan om het geld dat hij daarmee kon verdienen.

Hij zocht in het politiesysteem BlueView 28.521 keer informatie over politieonderzoeken en kreeg een melding als er nieuwe informatie over personen of onderwerpen in het systeem stond. De informatie die hij zocht, was niet voor hem bedoeld.

Aanzien van politie geschaad

In 2015 werd hij opgepakt nadat de politie talloze documenten met politiegegevens had gevonden bij een frauderende autohandelaar in Oirschot. Later vond de politie ook bij een vermeende tussenpersoon, Mark S., veel afdrukken uit BlueView. Ook op die documenten zaten vingerafdrukken van M.

Volgens de rechtbank die hem eerder veroordeeld heeft M. het aanzien van de politie met zijn 'schaamteloze gedrag' ernstig geschaad. Ook dat M. geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen maar zich 'een slachtofferrol' heeft aangemeten, wordt hem door de rechtbank aangerekend. M. heeft bekend dat hij in de systemen had gezocht, maar ontkent dat hij geld kreeg voor zijn informatie.

M. woont met zijn vrouw in Oekraïne. Advocaat Kuijpers weet niet of zijn cliënt daar nu naar toe gaat.

Meer op rtlnieuws.nl: